Чипи, трекери і жетони з номером телефону. Як не загубити домашню тварину під час обстрілу

Читать на русском
Автор
1031
Кіт-втікач, якого поліцейський виніс з обстріляного будинку
Кіт-втікач, якого поліцейський виніс з обстріляного будинку. Фото Getty Images

Тварина може злякатися звуку вибуху і втекти

У Києві після російського обстрілу 2 січня соцмережі розчулила світлина поліцейського, який несе в руках загорнутого в рушник кота. Тварину дістали з будинку в Солом'янському районі, куди впали уламки збитої ракети. Згодом правоохоронці розповіли, що двоє мешканців будинку шукали своїх тварин і не хотіли без них виходити зі зруйнованого будинку. Рятувальна операція кота перетворилася на полювання, бо той через стрес не збирався здаватися поліції добровільно і намагався вистрибнути у вікно. Гучні звуки вибухів можуть налякати домашніх тварин, які в паніці можуть втікати швидше, ніж людина, або забитися у далекий куток. Аби не загубити домашню тваринку під час хаосу та не шукати її потім у дворі, пропонуємо вам кілька способів, як перестрахуватися:

Чипування

Зазвичай цю процедуру обирають власники собак, адже ці тварини часто виходять на вулицю, а котам ставлять чипи лише для поїздок закордон у деякі країни. Проте під час війни це може стати надійним ідентифікатором кота. Методика вживлення чипу полягає в тому, що в підшкірний простір вводиться чип з унікальним ідентифікаційним номером, котрий лишається з твариною упродовж усього життя. Якщо ваш чотирилапий загубиться, то його треба буде лише просканувати спеціальнийм сканером, який зчитає інформацію з мікрочіпа. Єдина база даних об’єднує інформацію про всіх чипованих тварин, що значно полегшує пошуки господаря загубленого чотирилапого друга.

Як пояснює UAnimals, чип можна зчитати у ветеринарній клініці й, що важливо, власник загубленої тварини одразу отримає повідомлення про місце його зчитування. Чіп містить 15-значний унікальний номер, який прив’язується до профілю господаря в базі даних. Особисті дані господаря ніхто нікуди не вносить.

Ветеринар
Чипувати тваринку можна у ветеринара. Фото: Pixabay

Пристрій дуже малий, його розміри — 12х2 мм, наче зернятко рису. Він знаходиться в індивідуальному стерильному ін’єкторі, за допомогою якого власне і переміщується під шкіру. Процедура чіпування являє собою підшкірну ін’єкцію і не потребує проведення загальної чи місцевої анестезії. Чіп вводиться під шкіру в області шиї. Він рентгеноконтрастний, тобто його можна побачити при дослідженні рентгеном.

Кіт після обстрілу
Кіт після обстрілу

Нашийник з GPS-трекером

Варіант також підійте як для собак, так і для котів. Хіба за останніми доведеться побігати. Ціна такого пристрою стартує від 2000 гривень, туди треба встановити SIM-карту з підтримкою 2G. GPS-нашийник в разі необхідності вкаже вам координати для пошуку пухнастого втікача, можна стежити за переміщенням тварини на екрані свого смартфона. За допомогою GPS датчика визначається точне місце розташування пристрою, капсула в нашийнику відправляє свої координати на спеціальний сервер, де через мобільний додаток можна побачити на екрані смартфона карту з точними координатами кота.

Нашийник з GPS-трекером для кота

Деякі нашийники просунуті настільки, що у разі втрати можна навіть переговорити з особою, що знайшла вашого кота чи собаку. У деяких пристроях наявна навіть екстрена кнопка SOS. Проте такий пристрій треба підзаряджати — він працює 4 доби. Нашийник може використовуватися в будь-яку погоду.

Адресник

Адресник — це маленький жетон на нашийнику вашого улюбленця, на якому мозжуть бути контактні дані господаря. Власники собак знають, що до деяких нашийників адресники йдуть в подарунок у вигляді QR-коду, який нанесений на папірець під пластиком. Вам потрібно встановити додаток тваринного Smart ID, який зазвичай доступний для безкоштовного завантаження у PlayMarket та AppStore. Далі необхідно відсканувати QR-код з адресника та створити улюбленцю "електронний паспорт". Для цього треба заповнити такі дані: фотографія, порода, ім’я, параметри, особливі прикмети, контакти власника.

У разі зникнення улюбленця, той хто його знайшов сканує QR-код та зв'язується з Вами за номером телефону або пише листа на електронну пошту. Відразу після сканування QR-коду Вам автоматично буде відправлений лист на електронну пошту з GPS-локацією місця сканування. Тому у такому випадку просто варто купити нашийник з безкоштовним адресником.

Адресник з телефоном це найпростіший спосіб знайти власника. Фото: Prom.ua

Є також другий варінт — більш довговічний і простіший для пошуку власника. Це вигравіювати на металевому медальйоні чи жетоні номер телефону (краще вказати два) власника та ім'я тваринки. Людині, яка це знайшла, не потрібно буде вгадувати як користуватися QR, вмикати камеру, вмикати мобільний інтернет, якого може і не виявитися під час обстрілів. Зазвичай така послуга коштує до 300 гривень, адресник чіпляється до нашийника.

Раніше "Телеграф" писав, що у Кривому Розі з-під завалів дістали кота Шаміля. Домашній улюбленець перебував в одній із квартир на п'ятому поверсі, його житло одним із перших прийняло на себе удар ворожого снаряду.