Жоден кущик не пропаде: як виростити сильну розсаду томатів

Читати російською
Автор

Дізнайтесь, що важливо зробити одразу після сходу насіння томатів

Без яскравих, соковитих і смачних помідорів важко уявити собі город. Більшість томатів вирощують через розсаду. Для отримання здорових кущів з сильним корінням не обов’язково мати теплицю. Хороший матеріал можна отримати і в квартирі.

Різні види томатів ростуть з різною швидкістю, але загалом більшості сортів потрібно від 60 до 100 днів, щоб досягти зрілості при вирощуванні насіння.

Про те, як правильно доглядати розсаду томатів, пише Better Homes & Gardens.

Поради щодо догляду за розсадою томатів

Щоб виростити здорові рослини, які можна буде навесні пересаджувати в ґрунт, слід дотримуватися наступних правил:

  • Забезпечте багато яскравого світла (12-15 годин на добу сонячного проміння або світла фітолампи). Іноді повертайте горщики з помідорами, якщо розсада витягується до світла.
  • Поливайте розсаду, але слідкуйте за тим, щоб горщики ніколи не стояли в калюжі води, інакше у них може виникнути коренева гнилизна. Також слідкуйте за тим, щоб рослини не в’янули.
  • Проредіть саджанці, коли вони досягнуть 5-8 сантиметрів у висоту і матимуть принаймні один або два набори справжнього листя. У кожному горщику, стаканчику або посадковому осередку вирощуйте лише один саджанець томату.
  • Коли у розсади з’явиться більше справжнього листя, почніть удобрювати її рідким органічним добривом. Процедуру слід проводити раз на тиждень.
  • Якщо ваші рослини виглядають перерослими, пересадіть розсаду в контейнери більшого розміру. При пересадці обережно поводьтеся з кореневою системою саджанців і садіть їх у нові горщики трохи глибше, щоб підтримати довгі стебла та стимулювати зростання більшої кількості коренів.
  • Загартовуйте рослини протягом одного-двох тижнів до пересадки у відкритий ґрунт. Для цього виносите розсаду на вулицю вдень і заносьте до приміщення на ніч. Це допомагає рослинам адаптуватися до температури та рівня освітленості відкритого ґрунту. Завдяки гартуванню рослина не отримає шок при пересадці й швидше адаптується до нових умов.

Коли пересаджувати розсаду томатів у відкритий ґрунт

Оптимальними для висаджування томатів на грядки без укриття можна вважати умови:

  • коли нічні температури не пускаються нижче +10 °С;
  • температура ґрунту не нижче +10°С — +12°С.

Раніше "Телеграф" розповідав, як удобрити засніжені грядки. Процедуру рекомендують провести тим, хто посадив на зиму часник та цибулю.