Вихідні та свята у січні 2024: що відзначають і коли відпочивають українці (календар)

Читать на русском
Автор
2323
Календар вихідних на січень 2024 року налічує вісім неробочих днів
Календар вихідних на січень 2024 року налічує вісім неробочих днів. Фото Telegraf

Розповідаємо, які свята та професійні дні відзначаються у січні в Україні

Зима в Україні радує незвичайно теплою погодою, і Новий 2024 рік вселяє надії в серця українців. З якими професійними та державними святами можна вітати рідних, близьких та знайомих людей у січні? "Телеграф" зібрав в інфографіці найважливіші дати та пам’ятні дні.

Свята та вихідні 2024 січень — Україна

1 січня ми зустріли 2024 рік. І хоч через російську військову агресію для переважної більшості українців це робочий день, ми все одно відправляємо вітання з Новим роком усім дорогим людям, щоб підтримати один одного в цей скрутний час.

6 січня — Хрещення Господнє і Богоявлення. Ці два великі християнські свята відзначаються цього року за новим стилем 6 січня, а не 14-го.

20 січня — День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Українські кіборги героїчно тримали оборону від російських загарбників — бої за ДАП тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Також 20 січня відзначається День АРК – Автономної Республіки Крим. 1991 року на півострові цього дня було проведено загальний референдум щодо відновлення статусу Криму як автономної республіки у складі України.

22 січня – День Соборності та Свободи України, який символізує возз’єднання Української народної республіки та Західноукраїнської Народної Республіки як єдиної держави. Акт про возз’єднання УНР та ЗУНР було проголошено у 1919 році.

Коли почали святкувати День Соборності України — офіційно свято встановлено указом президента 1999 року. Проте українські патріоти відзначали цей день і за радянських часів. 1990 року українці провели наймасовішу в історії подібну акцію, організувавши живий ланцюг протяжністю до 700 км від Івано-Франківська через Львів і Тернопіль, Рівне і Житомир до Києва.

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2005 році.

29 січня — День пам’яті Героїв Крут. Україна не забуває подвигу своїх захисників, які віддали свої життя у боротьбі за державність нашої країни. Найважливіший історичний бій відбувся біля залізничної станції Крути у 1918 році. Герої дали можливість українській делегації укласти Берестейський світ, затримавши просування московитів на чотири дні.

Професійні свята в Україні у січні 2024

Таких днів цього місяця п’ять:

  • День зовнішньої розвідки України — 24 січня ;
  • День митника та День контрольно-ревізійної служби — 26 січня ;
  • День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ — 30 січня ;
  • Всесвітній день ювеліра — 31 січня.
Скільки вихідних днів у січні 2024 Україна
У січні 2024 року буде вісім вихідних

Окрім Хрещення, у перший місяць Нового року відзначається ціла низка інших важливих православних свят. Новий церковний календар на січень 2024 року "Телеграф" опублікував раніше.