А ви раптом не з "Кайдешевої сім'ї"? Названо перелік прізвищ, володарі яких любили сварки

Читать на русском
Автор
39236
Факти про предків
Факти про предків. Фото Театр ім. Івана Франка

Людей прозивали за рисами характеру

Наше прізвище може приховувати цікаві факти про професію, походження, зовнішній вигляд чи риси характеру наших предків. Люди утворювали прізвиська, опираючись на виразні ознаки, наприклад, на фізичний стан та силу.

Велике дослідження українських прізвищ провів львівський мовознавець Юліан Редько у своїй книзі "Сучасні українські прізвища". Зокрема, він наводить приклади прізвищ, які давали українцям через постійні сварки з сусідами та плітки. "Телеграф" дослідив, які прізвища обирались за характером людини.

Якщо людину ловили на пліткуванні, вона могла стати: Шептуном, Шептою, Шептієм.

Прізвище Шептун в Україні налічує близько 446 осіб, а за поширенням займає 11086 місце. Найчастіше зустрічається у Таврії (в межах сучасних Запорізької та Херсонської областей України). Проте, є і в інших областях нашої країни.

Представників прізвища Шепта в Україні всього 121. За поширенням займає 37568 місце, як не дивно, зустрічається на Галичині.

Досліджуючи українців, мовознавець припускає, що на території України були й ті, хто любив посваритися. Вони мали такі прізвища:

Бешкета. Посідає в Україні 232676 місце, а носіїв з таким прізвищем всього 9. Зокрема, зустрічається на Київщині.

Верескун926 осіб, а Верещак2813. Зустрічаються такі прізвища по всій території України.

Прізвище Грубіян налічує 62 особи, зустрічається на Запоріжжі. І займає 64945 місце.

Носіїв прізвища Забіяка в Україні 1465, зустрічається на території всієї країни та посідає 3256 місце.

Наша історія цікава та непередбачувана. Вивчаючи своє коріння, можна дізнатись багато цікавого про своїх предків, та про те, якими рисами характеру володіли наші пращури.

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища викликають найбільші питання у мовознавців. Більшість таких прізвищ є похідними від прізвиськ, але остаточна причина їхнього утворення досі не відома.