А ви знали, що маєте грецьке походження? Названо перелік прізвищ

Читать на русском
Автор
70078
Де зустрічаються грецькі прізвища
Де зустрічаються грецькі прізвища. Фото Public Domain

Експерти виявили шокуюче

Серед сучасних прізвищ в Україні певну частину становлять ті, що мають грецьке походження.

Експерти, які провели антропонімічні дослідження в окремих історичних областях і етнологічних зонах країни, склали таких цілий список. Про це повідомляє "Апостроф". Інформація про них є також на порталі "Рідні".

Фахівці зазначають, що одна з найбільших груп за етнічною приналежністю у 6,2% це — грецькі прізвища. Зокрема, мовиться про такі: Варсамас, Габида, Голи-Оглу, Імерелі, Мармур, Ялу, Яцко. Вони пов’язані за походженням з грецькими традиційними власними іменами, апелятивами.

Прізвище Ахбаш походить від прикметника "світлоголовий", а Балабан від слова "величезний". Водночас, Волоніц — від іменника, що означає "в’язальна спиця", Кіор — від слова "сліпий", Куркчі — слова "хутровик", Мангуш, Шамлі — мають походження від грецьких назв населених пунктів.

В Україні людей з прізвищем Ахбаш — 70. За поширенням займає 59244 місце. Найчастіше зустрічається на Запоріжжі.

Зараз також існують грецькі прізвища з російськими суфіксами, які створювалися чи переоформлювалися за готовим зразком для нейтралізації етнічного характеру антропоніма: Балабан — Балабанов, Каракоз — Каракозов, Темір — Теміров, Узун — Узунов.

Тим часом українські прізвища греків за кількістю дещо поступаються російськооформленим. Пояснення цьому — політична ситуація, що склалася в недалекому минулому. Йдеться про такі: Афенка — Афенко, Бузовчу – Бузовчук.

До прикладу, прізвище Афенка — Афенко налічує в Україні 81 особу. А ось Бузувчу — Бузовчук налічує 31 особу, найчастіше вони зустрічаються на Запоріжжі.

Згідно з семантичними основами та словотвірними типами виділяють три великі групи прізвищ за походженням: українські (із суфіксами -енко, -ович (-евич), -ич), російські (на -ов та -ський) та грецькі, утворені суфіксальним способом.

Раніше "Телеграф" писав про те, що запорізькі козаки мали іноземне коріння. Назвати їх закордонним прізвиськом могли лише тому, що ті побували закордоном у певній країні.