В Україні планують ввести податок на Coca-Cola та Pepsi

Читать на русском
Автор
2634
Акциз запровадять через чотири роки
Акциз запровадять через чотири роки. Фото Відкриті джерела

Подібна практика поширена у світі

У середу, 27 грудня, український уряд погодив "Національну стратегію доходів" (НСД) до 2030 року. У цьому документі визначається те, як функціонуватиме держава у наступні шість років та звідки братиме кошти на фінансування своїх потреб, зменшуючи залежність від партнерів.

Серед іншого планується введення податку на солодкі напої, як це вже практикують західні держави. Про це йдеться у документі стратегії.

Зазначається, що після внесення змін у роботу державної прикордонної служби, держава почне підвищувати вже наявні податки до мінімального рівня Європейського Союзу та додавати нові акцизи. Зокрема, йдеться не тільки про пальне та алкоголь, а також про звичні солодкі газовані напої, які у результаті запровадження податку подорожчають.

До мінімально рівня податкових ставок ЄС буде підвищено акциз на пальне, алкоголь, тютюнові вироби. А вже з 2027 року планується ввести акциз на підсолоджені цукром напої. Протягом найближчих років держава вивчатиме це питання.

Зауважимо, що, за даними ВООЗ, у всьому світі в середньому споживчі податки становлять лише 6,6% від ціни газованого напою.

Раніше "Телеграф" писав, що українці позитивно оцінили можливість нульового розмитнення авто, проте це спричинило новий потік дешевих євроблях, черги на кордонах та значні втрати для держави. Тому 1 липня минулого року Верховна Рада скасувала цю можливість.