Ваше прізвище — це чиєсь ім’я: як утворилися популярні українські родові імена

Читать на русском
Автор
62188
Предкам українців давали прізвища від знатних у селищі імен
Предкам українців давали прізвища від знатних у селищі імен. Фото Ілюстративне фото

Українські прізвища зберігають у собі багато таємниць

Українські прізвища утворилися не лише від назв птахів чи якихось страв, а й від хресних імен. Це явище досить давнє і деякі такі прізвища навіть мають церковне коріння.

На порталі Ukrgenealogy розповіли про те, які прізвища походять від хресних імен та як вони взагалі утворилися. Історики вважають, що такі прізвища є світоглядом осілої людини, які має намір прожити в тому самому місці все своє життя.

Наприклад, був у селі знатний та багатий господар, якого всі поважали чи ненавиділи. Одного його імені було достатньо, щоб зрозуміти, про кого йдеться в розмові та не потрібно більше ніякого іншого детального визначення. Такі хресні імена згодом стали родовими іменами, прізвищами: Ярош (Ярошенко), Кузьма (Кузьменко) тощо.

Такі хрещені імена ставали в селищі популярними не тільки у повній, а й у здрібнілій формі, згідно з тим, у якій формі сприйняли їхню масу. Наприклад, короткі імена Пронь, Проц (Прокоп), Аукань, Івашко теж стали прізвищами. Так само утворилася ціла низка прізвищ на "-ець", наприклад: Аронець, Андрієць, Мартинець, Акимець, Іванець і т.д.

Такі прізвища як: Мойсейович, Анастасовський, Євстафійович, Теодорович пов’язані зі шляхетськими чи священицькими родами. Але найчастіше їх заміняли між собою: Федорович замість Теодоровича, Григоровича замість Григоровича, Остаповича замість Євстафійовича, Настасовського замість Анастасіївського, Харламповича замість Харлампійовича.

Крім того, популярне прізвище Яхно — це ласкава форма імені Яків; Махно – це Матійко, Лехно – це колишній Олесь, Дахно – Данилко.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища раніше надавали модникам. Деякі з цих прізвищ збереглися досі.