Не запіканка: поставте на новорічний стіл таку картоплю — і гості з’їдять її разом із мискою
- Автор
- Дата публікації
Читати російською
- Автор
Страва фантастично смачна та ніжна
Ми ділились рецептом дуже смачної смаженої картоплі. Тепер розповідаємо, як приготувати гратен з картоплею та сиром.
Замість того, щоб подавати на свята звичайне картопляне пюре, пропонуємо приготувати зовсім не складний, але дуже вишуканий і смачний картопляний гратен. Традиційно до картоплі додають вершки та молоко, а зі спецій — часник та мускатний горіх.
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Молоко – 200 мл
- Вершки 30% – 200 мл
- Вершкове масло – 50 г
- Борошно пшеничне – 30 г
- Сир — до смаку
- Часник – 1 зубчик
- Мускатний горіх – дрібка
- Сіль
Спосіб приготування:
- Картоплю чистимо, нарізаємо її тонкими скибочками. Промиваємо її у холодній воді, тоді, коли рідина стече, знову перекладаємо у велику посудину, підсолюємо та заливаємо окропом.
- Накриваємо картоплю кришкою та залишаємо постояти на 10-15 хвилин. Паралельно готуємо соус бешамель. Для цього на сковороді розтоплюємо вершкове масло. Готуємо на слабкому вогні, поступово додаючи борошно.
- Надалі додаємо молоко тонкою цівкою. Весь час вливання перемішуємо вінчиком, щоб уникнути утворення грудочок. Розмішуємо до однорідної чіткої маси.
- Так само, постійно розмішуючи, вливаємо вершки. Коли соус однорідний, додаємо розчавлений часник та мускатний горіх. Перемішуємо.
- Нарізану картоплю викладаємо у форму для запікання в два шари, розміщуючи шматочки "черепицею". Кожен шар посипаємо сиром і поливаємо соусом бешамель.
- Запікаємо гратен в духовці протягом 50 хвилин при температурі 170 градусів. На виході ми повинні отримати золотисту скоринку.
Цей гарнір виходить дуже ніжним, ароматним, та пасує до будь-якого м’яса. Спробуйте приготувати до нього рулет з індички — це буде неймовірно смачно.