Не відкладайте до весни: ці рослини обов’язково потрібно підрізати взимку

Читать на русском
Автор
90831
Секатор
Секатор. Фото freepik.com

Обрізання дерев можна і потрібно проводити взимку

Із настанням календарної зими роботи на дачних ділянках практично припиняються. Звичайно ж, дачники стежать за підзимовими посадками овочів. Рідко хто займається обрізанням чагарників та дерев у саду, вважаючи, що це краще робити восени чи навесні. Але насправді деякі види краще таки обрізати взимку.

Про те, які дерева і як правильно обрізати, пише Express.

Коли обрізати дерева у саду

Багато рослин та чагарників обрізають у період спокою, який зазвичай припадає на холодні місяці року.

На думку експертів, якщо фруктові дерева не чіпати протягом тривалого часу, вони можуть стати надто високими та дикими. Щорічна обрізка допомагає контролювати їх розмір, полегшуючи збирання плодів та догляд за деревом.

Вибіркове видалення гілок стимулює зростання нових, плодоносних гілок і бруньок, що призводить до щедрішого врожаю в наступному сезоні.

Однак є кілька поширених помилок, яких слід уникати

  • обрізання у невідповідний час;
  • пропуск обрізки протягом року;
  • надмірне обрізання.

Вирішальне значення у цій справі грає час. Якщо провести обрізку в невідповідну пору року, це може шкідливо вплинути на ваше фруктове дерево. Щоб звести до мінімуму стрес і знизити ризик передачі хвороб, краще проводити обрізання в період спокою, який зазвичай припадає на кінець зими або початок весни.

Які дерева та чагарники обрізають взимку

Обрізка фруктового дерева влітку або восени може стимулювати зростання нових пагонів, які не встигнуть підготуватися до зими. Це зробить дерево більш сприйнятливим до морозів та холодної погоди, що може послабити його у довгостроковій перспективі.

Що стосується декоративних дерев і чагарників на ділянці, зимового обрізання потребують гліцинія та плетисті троянди.

Гліцинію слід обрізати двічі на рік: у період спокою з листопада до лютого і знову влітку після цвітіння. Обов’язково видаліть всі мертві або пошкоджені гілки, підв’язавши нові пагони до двох-трьох бруньок.

Плетисті троянди слід регулярно обрізати взимку після того, як квіти відцвітуть, тобто в період з грудня по лютий. Восени довгі гнучкі пагони можна вкоротити або підв’язати, щоби сильний вітер не пошкодив їх. А ось вже обрізку проводити будь-коли з пізньої осені до пізньої зими.

Раніше "Телеграф" розповідав, як зберегти до весни саджанці, які не встигли посадити у потрібний термін. Їх треба правильно прикопати.