Як прикопати саджанці назиму: так роблять досвідчені садівники

Читать на русском
Автор
3013
Рослини вдало перезимують
Рослини вдало перезимують. Фото freepik.com

Правила зберігання саджанців у прикопі

Іноді дачники не встигають висадити саджанці до морозів. У такій ситуації не варто позбавлятися рослини. Саджанець дочекається весняної посадки, якщо правильно організувати для нього зимівлю.

Як зберегти саджанці до весни

Для рослин найкраще зробити на ділянці тимчасове місце зберігання у відкритому ґрунті. Саджанці не повинні там укорінитися, але водночас мають дочекатися посадки на постійне місце.

Це має бути сухе місце без застою води. Для цього також підійдуть порожні грядки з-під картоплі, огірків або інших овочів.

Параметри ями для зимового прикопу саджанців:

  • глибина – 50-70 см;
  • ширина – близько 15-20 см;
  • довжина – залежить від кількості саджанців.

Як прикопати саджанці

Перед процедурою видаліть із гілок все листя і поставте рослини в чисту воду на 3-5 годин.

Дістаньте саджанці з води, видаліть зламані частини та нарости коренів. Після цього помістіть саджанці кроною на південь, так щоб коріння й 1/3 стовбурів були в ямі. Коріння акуратно розправте, присипте піском або торфом, щоб не було порожнеч, і засипте на висоту приблизно 20 см. Полийте рослини чистою водою.

Після заморозків повністю засипте рослини ґрунтом. Під час сильних морозів надземну частину саджанців присипте землею, снігом чи прикрийте лапником.

Викопувати рослини навесні краще не раніше квітня.

Саджанці теплолюбних рослин на зиму не прикопують у відкритому ґрунті. Зберігати їх краще в льоху або підвалі, і вже там прикопати у вологий пісок поодинці або в одному великому контейнері. Температура зберігання – 0-5°C.

Раніше "Телеграф" розповідав про зимове обрізання дерев та чагарників у саду. Деякі садівники вважають, що холоди не заважають цій процедурі.