Кравчук, Кучма, Ющенко: не кожен знає таємницю прізвищ експрезидентів України

Читати російською
Автор

Десятки тисяч українців носять їхні прізвища

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко назавжди увійшли в історію як перші президенти незалежної України, проте мало хто знає, що насправді означають їхні прізвища. "Телеграф" вирішив розібратися та розповісти історію кожного з них та про те, скільки людей досі носять ці прізвища в Україні.

Кравчук

Це прізвище 24-е за поширеністю в Україні — його носять понад 37 тисяч осіб, і найчастіше їх можна зустріти у Києві, Рівному, Вінниці, Житомирі та Луцьку. Воно походить від слова "кравець" і його могли давати тим, хто займався шиттям одягу.

Карта поширення прізвища Кравчук в Україні

Кучма

Є версія, що прізвище "Кучма" з’явилося від "висока бараняча шапка" або "висока кошма волосся". Це прізвище на сьогоднішній день носить лише трохи більше 4,2 тисячі українців. Найбільше їх у Києві, Львові, Кривому Розі, Харкові та Тернополі.

Карта поширення прізвища Кучма в Україні

Ющенко

Носіїв прізвища Ющенка в Україні на сьогодні понад 7,8 тисячі. Найбільше їх у Києві, Чернігові, Одесі, Кривому Розі та Харкові. Прізвище "Ющенко" утворилося від імені "Юхим" і означає "син Юська".

Карта поширення прізвища Ющенка в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що означають прізвища таких топ-зрадників України як екс-президент Віктор Янукович та його соратники Азаров та Табачник.