Вони не лізли за словом у кишеню: прізвища, які вказують на вдачу людини

Читать на русском
Автор
86434
Ілюстрації до повісті "Кайдашева сімʼя" І.Нечуя-Левицького
Ілюстрації до повісті "Кайдашева сімʼя" І.Нечуя-Левицького. Фото osvitoria.org

Любили посваритись та попліткувати

Чимала частина українців є носіями прізвищ, які вказують на вдачу людини, її характер. Добрі за натурою, або сварливі та пліткарі — для кожного знайшлось навіть декілька варіантів прізвищ.

У своїй роботі "Сучасні українські прізвища" Юрій Редько дослідив це питання. Він зазначив, що психічних властивостей, які ставали основою прізвищ, було достатньо.

Ті, хто чимало сварився з сусідами та був недоброю людиною, отримував прізвище Скоробреха, Крикун, Крикливець, Криклій, Верескун, Верещак, Горлатий, Горлай, Репетило, Репетун, Шумило, Морочило, Задра, Задирайко, Бешкета, Заведія, Забіяка, Грубіян.

А от пліткарі були відомі як Шептун, Шептій, Шепта. Людей нетовариський та несерйозних обдаровували прізвищами Шалавило, Буркун, Воркун, Мовчан.

Добрі та спокійні українці, які не робили нікому зла та користувались пошаною, мали прізвища Благий, Тихий, Тихенький, Тихдико, Ласкавий, Любий, Мирний, Мирош, Святий, Солодкий, Добрун, Добрій, Тихун; можливо, що близьке до них значення мали й Оксамитний та Шовковий.

А веселих на вдачу називали Потішний, Смішко, Танцюра, Гуляка та Скочко. Позитивні ознаки характеру відзначаються у прізвищах Працьовитий, Щедрий, Терпеливець, Цікавий, Небоян. Прізвищами Дивний, Химера названо, очевидно, людей, яких оточенню важко було збагнути.

Раніше "Телеграф" писав, що серед українських прізвищ є й ті, які вказують на роль наших пращурів у суспільстві.