Де і як зберігати моркву, щоб не в’яла: головні секрети фермерів

Читать на русском
Автор
6192
Морквяний сік з млявої моркви не вичавиш
Морквяний сік з млявої моркви не вичавиш. Фото Freepik

Є кілька способів зберегти овоч соковитим

Морква відома своїми високими смаковими якостями не лише як інгредієнт для приготування борщів, супів та салатів. З неї вичавлюють сік, консервують, сушать, готують маринади, їдять моркву варену, тушковану та сиру.

У сезон після збирання врожаю морква коштує відносно дешево, а навесні ціни починають кусатися. Тому економні господині та господарі можуть робити запас на зиму.

Як правильно зберігати моркву в домашніх умовах — поради

Для цього можна використати:

  • балкон;
  • комору;
  • холодильник;
  • емальовану каструлю.

Розглянемо докладніше важливі нюанси. На балконі моркву зберігають у ящиках, мішках, сітках. Мити не треба. При цьому тару потрібно укрити від потрапляння сонячного світла. Якщо балкон не засклений, з настанням заморозків потрібно забрати овочі до приміщення. На заскленому балконі в мороз потрібно вкрити ящики щільною тканиною і зберігати при температурі не нижче 10 градусів.

У коморі моркву зберігають у ящиках з піском або просто на полицях. Простилати полиці потрібно не синтетикою і не поліетиленом — наприклад, мішковиною.

Як зберігати моркву в холодильнику, щоб не в’яла, розповіли досвідчені господині. Протягом 12 годин добре просушіть коренеплоди, розклавши в один шар на папері та періодично перевертаючи. Це потрібно для того, щоб вони потім не загнили. Потім охолодіть, після чого покладіть у пакети з отворами для вентиляції або контейнери.

В емальованій каструлі зберігають вимиту і добре висушену моркву. Розміщують коренеплоди вертикально та закривають кришкою.

Зверніть увагу, що при кімнатній температурі морква зберігається не більше одного місяця. Продовжити цей термін на деякий час можна, засипавши коренеплоди піском, крейдою, тирсою.

Якщо моркви багато, для зручності ви можете поділити її на кілька частин. При цьому важливо перебирати овочі та видаляти зіпсовані приблизно раз на два тижні.

Порадами, як зберігати моркву у льоху, поділилися фермери. Якщо у вас є льох, перевірте, щоб температура не перевищувала 5 градусів тепла і не опускалася нижче нуля. Інакше коренеплоди почнуть гнити, коли розмерзнуться. Оптимальна вологість — 80-90%. Якщо таких показників не вдається досягти, зберігання моркви в піску буде кращим варіантом.

Раніше "Телеграф" розповідав про кавказький спосіб зберігання часнику. Дізнайтеся в наступній статті, як зберігати часник у квартирі, щоб він не гнив і не виростав.