"Поламаєте" свій добробут: чому хліб не можна ламати руками

Читать на русском
Автор
506
Поламаний хліб вважався поганим знаком
Поламаний хліб вважався поганим знаком. Фото Телеграф

Хліб не рекомендували ламати як з практичної точки зору, так і враховуючи прикмети

Хліб завжди вважався священним продуктом в українській культурі. Він символізує живильну силу землі і затишок дому. Однак, існує ціла низка повір'їв, пов'язаних із цим звичайним, на перший погляд, продуктом. Особливо, що стосується контакту хліба з голими руками. До прикладу, вірили, що не можна змітати крихти зі столу голою рукою. Ще одне з таких повір'їв говорить про те, що ламати хліб руками — це поганий знак. Давайте з'ясуємо, звідки походить це повір'я і чи є в ньому раціональне зерно.

Ламання хліба руками асоціюється із старовинними часами, коли люди не мали столових приборів. Цей звичай вважався неввічливим, адже гігієна рук часто залишала бажати кращого. Тим паче, хліб у багатьох культурах є символом достатку і благословення. За повір'ями, ламаючи його руками, людина може не лише забруднити комусь їжу, а і символічно "розривати" ці блага.

У деяких ритуалах і традиціях правильне оброблення хліба вважається знаком поваги до природи і живильної сили землі. Нерідко для розрізання хліба використовують спеціальні ножі, які символізують гармонію і баланс. Ламаючи хліб руками, можна передати свою енергію продукту, який потім буде з'їдено, що може бути не завжди корисним. Також варто зазначити, що раніше люди більше працювали руками й тому вони частіше були брудні. Відповідно, брати руками цілий кусень хліба було не просто неввічливо, але й бридко.

Нагадаємо, що хлібом наші предки радили обов'язкового ділитися, коли про це просять і людина цього потребує. Водночас просто так хліб віддавати з дому не можна, адже це прикличе біду.