Чотири шкідники, що загрожують вашій яблуні: як від них захиститися

Читать на русском
Автор
3442
Яблуні - це справжні королеви наших садів Новина оновлена 22 червня 2023, 12:22
Яблуні - це справжні королеви наших садів. Фото Телеграф

У боротьбі за щедрий урожай яблук відомі чотири основні вороги: тля, яблунева плодожерка, листоблішка яблунева та листовійка, і вміння їх впізнати та ефективно контролювати — це справжній арсенал садівника

Щороку садівники стикаються із викликом — захистити свої яблуні від шкідників. Яблуневий сад — це справжній смаколик для безлічі істот, котрі можуть вплинути на врожай і здоров'я дерев. Зазначимо, що гарне удобрення теж не буде зайвим для досягнення хорошого урожаю. А от знаючи головних ворогів, можна забезпечити свої дерева найкращим захистом. Ось четвірка шкідників, що можуть поставити під загрозу ваш урожай яблук, та методи боротьби з ними.

Перший на черзі — це тля. Ці крихітні тваринки смокчуть сік з листя, викликаючи його зморшки і засихання. Врятувати ситуацію допоможе обробка дерева миючими розчинами або спеціальними препаратами від тлі.

Другим непроханим гостем є яблунева плодожерка. Її гусениці в'їдаються в середину плодів, роблячи в них неприємні ходи. Боротися з ними слід, обробляючи дерева весною або восени.

Третій ворог — листоблішка яблунева. Вона залишає на листі білуваті плями, викликаючи його засихання. Боротися з нею слід за допомогою фунгіцидів або біопрепаратів.

Нарешті, листовійка. Ці маленькі метелики залишають свої гусениці на листі, які пожирають його, залишаючи лише вінчик. Щоб відвернути їх, потрібно вчасно обприскувати дерево.

Дбайте про свої яблуні, і вони обов'язково віддячать вам щедрим врожаєм. Не забувайте про профілактику і регулярний догляд за деревами. І пам'ятайте, що краще запобігти проблемі, ніж потім з нею боротися.

Нагадаємо, що білокрилка — це шкідник, який може знищити качани капусти. Щоб захистити капусту від нього, можна використовувати магазинні препарати або натуральні розчини. Також ефективним способом є встановлення на грядках жовтих пасток. Щодо помідорів, то вони також потребують захисту від шкідників, особливо від попелиці та трипсів. Для цього можна обробляти томати настоєм із бананових шкірок, який не тільки живить рослини, але й відлякує шкідників.