Залишиться свіжою до весни: як і де краще зберігати капусту в домашніх умовах

Читать на русском
Автор
2572
Капуста корисна та смачна
Капуста корисна та смачна. Фото Pexels

Це найкапризніший овоч

Капуста — справжнє джерело корисних мікроелементів і вітамінів. Вона багата на вітаміни С, К і групи В, а також мінерали, такі як кальцій, калій, магній, залізо і мідь. Нещодавно ми розповідали, який рецепт капустяної запіканки дозволить нагодувати всю сім’ю одним качаном.

А щоб насолоджуватись урожаєм до весни, капусту потрібно підготувати до зимівлі. Це досить вимогливий овоч для зберігання в домашніх умовах, але з правильними знаннями можна успішно зберегти його протягом тривалого часу.

Як правильно зберігати свіжу капусту — поради експертів

Для початку потрібно правильно її зібрати:

  • перед заморозками потрібно вирвати капусту з корінням;
  • видалити верхнє зелене листя;
  • повісити у місці з гарною циркуляцією повітря, бажано на протязі;
  • підсушити кілька днів.

Потім качани потрібно зв’язати по дві штуки та підвісити на перекладині до стелі в льоху, підвалі чи іншому прохолодному місці. Можна зберігати в прохолодному місці на полицях або решітках, у вентильованих ящиках. Багато хто обертає кожну головку папером, щоб гнилизна не переходила з одного качана на інший.

Щоб капуста не проростала, потрібно тримати її у затемненому місці. Регулярно перевіряйте закладку на наявність пророслих і уражених головок і своєчасно їх забирайте, щоб не занапастити все.

Перед тим, як закласти капусту на зберігання, фахівці радять опудрити її крейдою з розрахунку 100 грамів на 10 кілограмів. Якщо ви зберігаєте власний урожай, то для надійного захисту від гнилі за 10 днів до збирання потрібно обприскати капусту фунгіцидом на основі азоксистробіну.

Як зберігати капусту без холодильника — спосіб предків

Якщо ви маєте ділянку, спробуйте цей спосіб. На півдні України капусту можна закопати в землю качанами нагору. Для цього потрібно викопати траншею на багнет лопати, закласти капусту качанами вгору так, щоб головки не торкалися одна однієї, і засипати шаром землі близько 10 см. Після настання заморозків шар збільшують до 30 см. Взимку потрібно періодично перевіряти закладку та видаляти з капусти гниле листя.

Важливо знати: у холодильнику качани капусти швидко в’януть. Якщо їх загорнути у харчову плівку чи поліетиленовий пакет — гниють. Оптимальні умови зберігання капусти — це температура від -1 до +1 градусів при вологості 90–98%. Рання капуста за ідеальних умов зберігається до 1 місяця, пізня — 4-8 місяців, цвітна — 1-3 місяці, червонокачанна — 3-6 місяців.

Раніше "Телеграф" розповідав, як зберігати часник у квартирі. Він не гниє, не проростає і заморожувати не треба!