Хотіли захистити цілий рід: які прізвища українці наділяли особливою силою

Читать на русском
Автор
714
Наші пращури вірили у магічну силу рослин Новина оновлена 24 квітня 2024, 16:19
Наші пращури вірили у магічну силу рослин. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У деяких з таких родових імен можна помітити традиційний символізм

Утворюючи прізвища, наші пращури часто обирали ті, які мали захистити людину та її рід. Так утворювались родові імена від назв язичницьких богів, тварин та навіть рослин.

Рослини для наших предків були єдиним медикаментом, який рятував від хвороб, надавав силу та спокій. Приклади прізвищ, які виникли від назв рослин наводить "Телеграф".

Зауважимо, що діляться такі родові імена на категорії, які повʼязані з різними видами рослин та навіть грибів. У деяких з них закладено традиційний символізм, як от дуб — сила та міць, липа — благословення дерево, квіти якого допомагали при застуді. Також рослини часто вважались покровителями новонароджених, як у наш час це святі.

Приклади прізвищ, які виникли від назв рослин та грибів:

  • Пов’язані із назвами дерев та кущів. Це прізвища, такі як Вільховий, Граб, Липка, Кленовий, Слива, Соснич, Осоченко, Горобиненко і багато інших.
  • Велика частина прізвищ у цій категорії пов’язана із словом дуб: Дубровий, Дуб, Дубенко, Дуброва, Дубінський, Дубченко.
  • Пов’язані із назвами трав’янистих рослин: Барвінський, Виноградний, Горох, Кропива, Лепеха, Лобода, Хмельницький.
  • Найрозповсюдженіша категорія пов’язана з очеретом: Очеретюк, Очеретяний, Очеретько, Очерет.
  • Пов’язані із назвами частин рослин та плодів: Жолудь, Гілка, Корененко, Колосов, Качаненко, Ліщинський, Ягода, Лоза, Качан, Квітка, Квітченко.
  • Пов’язані із назвами овочів: Бульба, Капустяний, Морквенко, Часниківський, Цибуля, Перчук, Буряк.
  • Пов’язані із назвами грибів: Боровик, Маслюков, Гриб, Ольховик.

Раніше "Телеграф" писав, що серед великої кількості різноманітних українських прізвищ є ті, які вказують, що ваші предки були знахарями чи ворожками. Їх легко визначити, оскільки вони походять від слів "знахар" "відьма", "ворожка" тощо.