Найзагадковіші українські прізвища: їх походження не розкрито і досі

Читать на русском
Автор
18848
Українці Новина оновлена 20 квітня 2024, 13:49
Українці. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Серед них і Махно, і Бандера, і Петлюра

Більшість українських етнічних прізвищ мають різноманітне та стародавнє походження. Вони утворювались від особистих характеристик носіїв, їх ремесел чи уподобань, проте є й ті родові імена, походження яких невідоме й досі.

Ці прізвища виникли дуже давно, і їх таємницю розкрити не вдалось і до сьогодні. Про це пише український науковець та доктор географічних наук, письменник Петро Масляк у власній колонці газети "Сурма".

За його словами, це родові імена, які починаються на "перед-" чи "масл-" або закінчуються на "-іон", "-ман", "-ра" та "-вер".

Наприклад, прізвище Бацман існує вже понад 1500 років і за цей час воно майже не змінилось. Такі родові імена входять до переліку найдавніших у всьому світі, проте первісний їх сенс вже давно втрачено.

Також достеменно не відомо і походження родових імен, які закінчуються на "-ахно". Зокрема, Махно, Дахно, Тахно, Сахно, Лахно, Вахно, Кахно тощо. У них змінюється лише одна перша приголосна літера. Достеменно невідомо, хто і навіщо створював такі родові імена 500-1000 років тому.

Також до загадкових прізвищ українців відносять з закінченням на "-ман": Сурман, Бритьман, Бікман, Котьман, Бацман. Вони найбільш поширені на Полтавщині, проте первісний їх сенс не відомо. Наприклад, "бацман" з данської мови означає "човняр", але не зрозуміло, як данці могли з'явитися на Полтавщині. Науковець припускає, що це можуть бути нащадки вікінгів.

Тим часом на Київщині та Полтавщині поширені родові імена з закінченням "-іон" чи "-вер": Завізіон, Демідіон, Фаріон, Аріон, Івер, Хавер. Вони зустрічалися і у записах реєстрових козаків. Достеменно не відомо, скільки років таким українським прізвищам, як Передрій чи Передерій. З перської мови слово "передрая" означає "скіф заморський", але з'явилися вони 2-3 тисячі чи більше років тому ніхто не знає.

Також дискусії щодо походження точаться і навколо прізвищ, що закінчуються на "-ра": Бандера, Гелевера, Петлюра, Шандра, Терефера.

Раніше "Телеграф" писав про прізвища, які пішли від назв військових чинів.