Зробіть це вже сьогодні: як правильно обрізати сливу навесні
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Правильна обрізка забезпечить гарний урожай
Обрізання сливового дерева навесні — обов’язковий весняний ритуал. Однак треба знати, коли та як це правильно робити. Раніше ми розповідали, як обрізати абрикос, а тепер ділимося, чому це важливо зробити зі сливою.
Ця проста дія не лише покращить якість плодів, а й збільшить їх кількість. Про це розповіли на порталі Вікна.
Коли треба обрізати сливу
Найкращий період — березень-квітень. В цей час точно не буде заморозків, тому він найбільш сприятливий для обрізки сливи. Важливо, щоб всі інструменти були стерильними.
Як правильно обрізати сливу
Надріз повинен бути на кінці гілки, що лишається. Брунька має бути у бік стовбура, до краю сформованої крони дерева. Однак не можна обрізати дерево надто сильно.
Важливо визначити сорт вашої сливи. Таким чином ви дізнаєтеся, яка форми крони повинна бути.
Обрізка залежно від віку сливи
Центральний пагін сливи треба обрізати так, аби він був вищим на 25-35 см, ніж верхні гілки. Скелетні гілки треба обрізати до 45 см довжиною.
Якщо вашому дереву 6-7 років, обрізку робити обов’язково. Провести її треба так:
- Спочатку обрізаємо хворі та сухі гілки. Варто також позбутися від відмерзлих гілок.
- Прибираємо гілки, які ростуть всередину дерева. Обрізаємо й ті, які порушують схему крони.
- Вкорочуємо верхівку дерева. Обрізаємо також тонкі пагони та стовбурі.
- Гілки обрізаємо під кутом 45 градусів.
- Після обрізки важливо обробити дерево садовим варом чи іншим антисептичним засобом для дерев.
Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно обрізати грушу навесні. Ми поділилися головними правилами.