Розсада почала падати: чому так відбувається та що робити

Читать на русском
Автор
Проблеми під час вирощування розсади
Проблеми під час вирощування розсади. Фото Canva

Така ситуація може трапитися з кожним, але є певні лайфхаки

Чимало городників вирощують свої овочі саме з розсади. Вона може витягуватися та падати через різні причини. Тут є багато умов, яких треба дотримуватися — правильне насіння, час посадки, земля хорошої якості.

Як пише Ukr.media, важливо звертати увагу на ґрунт під розсаду. Можна придбати одразу готову суміш, але чимало городників роблять її самостійно. Важливо, щоб земля була пухкою, родючою та легкою. Аби вона такою стала, внесіть у субстрат будь-який розпушувач. Може бути пісок, перліт чи перепрілу тирсу.

Також є сенс знезаразити землю під розсаду. Щоб її менше атакували шкідники та бактерії, можна обшпарити її кип'ятком або пропарити у мікрохвильовці упродовж 15 хвилин.

Іншою поширеною причиною є загущений посів. Ми часто сіємо надто багато насінин у контейнери, щоб помістилися на підвіконні. Як наслідок, вони отримують мало світла та повітря, тому й паростки починають витягуватися. У такій ситуації слід витягти слабкі сіянці та прорідити контейнери так, щоб всі паростки мали достатньо світла та поживних речовин.

Дуже часто розсада витягується через несвоєчасне пікірування — процедура, під час якої відщипують кінчик центрального кореня рослин. Цим потрібно займатися одразу, як помітили перші листочки. Незадовго до процедури, полийте розсаду. Витягуйте її з грудкою землі біля коріння. Періодично підсипайте поживну землю під розсаду, аби вона краще розвивалась.

Дотримуйтеся правильного температурного режиму. Наприклад, розсаді помідорів, перцю, баклажанів потрібно отримувати достатньо сонячних променів. Тоді як капуста та рукола є холодостійкими рослинами, яким краще перебувати у прохолодному місці.

Нещодавно "Телеграф" писав, як виростити розсаду помідорів. Посадковий матеріал томатів вносять у маленькі контейнери у заздалегідь зволожену землю. У кожен з них садять по дві насінини на 4-6 міліметрів углиб. Розсаду потрібно зберігати у теплому місці.