Коли українці відзначають Вербну неділю 2024: дата та головні традиції

Читать на русском
Автор
2637
Свято асоціюється з гілочками верби
Свято асоціюється з гілочками верби. Фото Freepik

У це свято можна трохи відійти від суворого посту

Вербна неділя, також відома як Вхід Господній до Єрусалиму або Пальмова неділя, є значним християнським святом, яке відзначається за тиждень до Великодня. Цього року Світле Христове Воскресіння, незалежно від новоюліанського календаря, випадає на 5 травня.

Йдеться про вхід Ісуса Христа до Єрусалиму перед його стражданнями та смертю на Голгофі. Його зустрічали юдеї з пальмовими гілками на знак вітання. Однак у тих регіонах, де пальми не ростуть, їх замінили вербою. Оскільки верба одна із перших рослин, що квітнуть навесні, наші пращури вважали її символом пробудження після зимової сплячки.

Вербна неділя 2024: дата свята

Це свято святкують за сім днів перед Христовим Воскресінням. Відповідно, у 2024 році православні віряни та греко-католики зустрічають Вербну неділю 28 квітня. А ось християни західного обряду святкували Великдень 31 березня, тому Вербна неділя була у них 24 березня.

Вербна неділя 2024: головні традиції

Християни здавна вітали одне одного у це свято та відвідували церковні служби. Одним із головних звичаїв святкування є посвята у храмі верби. Згідно з повір’ям, священні вербні гілочки можуть виганяти недобрі сили, хвороби та служать захистом від горя та смутку. Гілочки слід зберігати вдома протягом усього року до наступної Вербної неділі.

Традиційно свято зустрічають у затишній обстановці за сімейним столом, де панує святкова, але помірна атмосфера, оскільки продовжується суворий Великий піст. У Вербну неділю віряни все ж таки можуть трохи допустити деякі спрощення. У меню можна включити рибу та морепродукти, олію, гарячі страви, а також трохи вина.

Що не можна робити у Вербну Неділю 2024

  • Працювати по дому та на городі.
  • Лаятися і лихоловити.
  • Проводити поминальний обід.
  • Фарбувати та мити волосся, а також стригтися.
  • Грати весілля та проводити обряд вінчання, а також вступати в інтимний зв’язок.
  • Ходити на цвинтар.
  • Ходити у лазню.

Раніше ми писали, що можна їсти у Великий піст 2024. Для мирян діють базові правила посту, для ченців — суворіші.