У цвілі не залишиться шансів: як позбутися білого нальоту на розсаді

Читать на русском
Автор
Розсада буде те що треба
Розсада буде те що треба. Фото freepik.com

Дізнайтеся, як позбутися плісняви в горщиках і запобігти появі нової

Кожному дачнику хочеться бачити на своїй ділянці сильні та здорові рослини. Але іноді доводиться стикатися із неприємностями. Наприклад, у контейнерах і горщиках з розсадою будь-якої миті може з’явитися пліснява.

Найкраще, що можна зробити, — це якомога раніше позбутися плісняви і запобігти її появі знову.

Чому пліснявіє розсада

Цвіль добре росте в теплому та вологому середовищі. Такі умови необхідні для проростання насіння. Тому ємності для насіння можуть стати ідеальним живильним середовищем для всіх видів плісняви та грибка.

Як позбутися плісняви на розсаді

Плесні в лотках для розсади легко позбутися. Для цього не доведеться купувати дорогих засобів. Достатньо виконати кілька кроків.

Видаліть плісняву. Перше, що вам потрібно зробити, це обережно зіскребти або зняти її з поверхні ґрунту.

Провітрювання. Якщо розсада накрита кришкою або плівкою, саме час її прибрати або підняти, щоб у лотки надходило свіже повітря.

Дайте ґрунту підсохнути. Земля в жодному разі не повинна бути сирою. В ідеалі намагайтеся підтримувати її рівномірно вологою, дозволяючи верхній частині трохи підсихати між поливами. Але водночас стежте, щоб ґрунт повністю не висихав.

Постійний надмірний полив викликає зростання цвілі та у результаті призводить до загибелі розсади.

Вимкніть нагрівання. Як тільки все насіння проросте, найкраще вимкнути нагрівальний килимок, якщо ви його використовуєте. Занадто сильне тепло сприятиме зростанню плісняви, а також може завдати шкоди вашим саджанцям.

Як зупинити зростання плісняви

Цвіль може знову з’явитися на рослинах у будь-який момент. Щоб зупинити повторне зростання, необхідно створити середовище, в якому саджанці процвітатимуть, а пліснява і грибок — ні.

  • Слідкуйте за циркуляцією повітря.
  • Поливайте розсаду знизу, а не зверху. Це значно полегшить підтримання верхнього шару ґрунту сухим, а коріння отримає достатньо вологи.
  • Слідкуйте, щоб між розсадою було достатньо місця.

Раніше "Телеграф" розповідав, як позбутися чорних мошок у квітах. Дотримуючись простих рекомендацій можна назавжди позбутися комах.