Україна переходить на літній час: коли і куди переводити годинник, щоб не проспати

Читать на русском
Автор
Дізнайтесь коли і навіщо перекладати годинник
Дізнайтесь коли і навіщо перекладати годинник. Фото Freepik

Вже наприкінці цього тижня Україна перейде на літній час

Вже цієї неділі, 31 березня, коли католики відзначатимуть Великдень, Україна переходить на літній час. Як відомо, 29 жовтня 2023 року ми перейшли на зимовий час, а тепер після зими переходимо назад на літній час. "Телеграф" розповідає точний час переведення годинника і як правильно це робити.

Перехід на літній час у 2024 році

Отже, перехід на літній час 2024 року відбудеться в ніч проти 31 березня о 03:00. Стрілки годинника будемо переводити на одну годину вперед (тобто з 03:00 до 04:00). У результаті вийде, що спати будемо на одну годину менше, ніж зараз, а день стане на одну годину довшим.

У сучасному світі практично у всіх нас є гаджети, які автоматично переведуть годинник, тому прокидатися вночі не обов’язково. Так, у телефоні, планшеті чи на ноутбуці, які підключені до інтернету, час сам переведеться в автоматичному режимі. Однак, якщо у вас є механічний годинник, то його все ж таки доведеться перевести вручну.

Навіщо переводять годинник?

Зимовий і літній час свого часу запроваджувався нібито для більш ефективного використання світлового дня. А взимку це ще й мало служити для економії електроенергії, опалення та освітлення. Така практика була запроваджена у багатьох країнах, особливо у пострадянському просторі. Однак, зрозумівши неефективність переходу, деякі країни відмовилися від нього. В Україні також намагалися скасувати перехід на зимовий/літній час, проте поки що таке рішення Верховна Рада не ухвалила.

Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в Україні переводять час і коли це закінчиться. Справа за депутатами.