Як очистити курку від антибіотиків: дієві методи та поради

Читать на русском
Автор
Замочування курки в спеціальному маринаді - перший крок до очищення м'яса
Замочування курки в спеціальному маринаді - перший крок до очищення м'яса. Фото radioclub.ua

Позбавтеся антибіотиків за допомогою простих порад

Куряче м'ясо займає провідні позиції у раціоні багатьох людей через його переваги: легке для травлення, швидке у приготуванні, відносно недороге та доступне. Однак деякі споживачі мають певні застереження щодо якості м'яса з магазинів, побоюючись, що воно може містити антибіотики, гормони чи інші потенційно шкідливі речовини.

Насправді, відповідно до чинних гігієнічних норм, м'ясо з офіційних торгових точок має відповідати вимогам безпечності щодо вмісту антибіотиків, гормонів та інших сполук. Але додаткова обережність ніколи не завадить для збереження здоров'я, інформує портал unian.ua. Нижче наведені ефективні способи зменшити ризик потрапляння небажаних речовин в організм при вживанні курячого м'яса.

Вимочування перед приготуванням

Замочіть курку (чи інше м'ясо) у великій кількості води (краще мінеральної негазованої) щонайменше на одну годину. Це допоможе частково вивести розчинні речовини з м'яса.

Для посилення ефекту можна додати до води трохи солі (3-4 столові ложки на 1 літр води), лимонного соку (2-3 ст. л.) або лимонної кислоти (0,5 чайної ложки). Кислоти сприяють розчиненню потенційних токсинів.

Використання вторинного бульйону

Позбутися потенційно шкідливих домішок, які могли накопичитися у м'ясі, допоможе метод варіння на вторинному бульйоні. Спочатку закип'ятіть м'ясо та проваріть 10 хвилин. Потім злийте цей бульйон, додайте свіжої води і варіть м'ясо далі в звичний для вас спосіб. Деякі господині практикують навіть потрійне відварювання.

Видалення шкіри, жиру та нутрощів

Перш ніж приступати до приготування курки, ретельно очистіть її від шкіри, видимого жиру та нутрощів. Саме в цих частинах можуть найбільше накопичуватися потенційно небезпечні сполуки, такі як важкі метали, пестициди чи залишки антибіотиків.

Вибір правильного методу термообробки

Запікання в духовій шафі є одним з найкращих способів приготування курячого м'яса з точки зору безпечності. Під час високотемпературної обробки руйнується більшість органічних сполук. Для максимального ефекту перед запіканням видаліть шкірку, жир та нутрощі курки. Розкладіть м'ясо так, щоб надлишок жиру міг стікати в піддон, не вбираючись назад у м'ясо.

Варто пам'ятати, що згадані в статті прийоми допоможуть зменшити ризик отруєння в разі наявності якихось небезпечних домішок у курячому м'ясі. Проте вони не замінюють належних санітарних умов виробництва та продажу харчових продуктів. Відповідальне ставлення виробників та продавців до якості своєї продукції — головний запобіжник потрапляння на наші столи небезпечної їжі.

Сподіваємось, ці прості поради стануть у нагоді та допоможуть приготувати смачне й корисне куряче м'ясо без ризику для вашого здоров'я.

Раніше "Телеграф" розповідав, про 5 ознак свіжої риби, про які мовчать в магазині. Окрім цього, вас може зацікавити стаття, про те як розпізнати свіже м’ясо.