Якщо настав блекаут: перелік речей, які обовʼязково треба мати

Читать на русском
Автор
9667
Що треба мати на випадок знеструмлення Новина оновлена 24 березня 2024, 22:00
Що треба мати на випадок знеструмлення. Фото Canva

Подбайте про ці речі заздалегідь, аби бути готовим

Останнім часом Росія посилила обстріли критичної інфраструктури України. Фіксують влучання в такі об'єкти, і не всі з них можна відремонтувати. А отже — маємо відключення електроенергії в деяких областях. Зокрема, у Харкові спостерігаємо блекаут — повне вимкнення світла на невизначений термін.

Навіть якщо у вашому регіоні, поки немає проблем з відключенням світла, все одно краще мати все необхідне. "Телеграф" підготував перелік речей, які вам точно знадобляться.

  1. Важливо мати запас води, як питної, так і технічної. Наберіть заздалегідь кілька пляшок так, щоб вистачило на кілька днів. На одну особу має бути принаймні 3 літри води.
  2. Сірники, свічки та запальнички — те, що має бути у вас першою чергою. На випадок, якщо не буде електроенергії, це те, що стане для вас тимчасовим джерелом світла.
  3. Пам'ятайте про запаси їжі. Найкраще — ті продукти, які можуть довго зберігатися без особливих умов. Наприклад, сухарі, печиво в пачках, консерви, мед, цукерки, горіхи, насіння, каші швидкого приготування.
  4. Підготуйте заздалегідь аптечку. Там повинні бути ліки першої необхідності — від головного болю, від нудоти, жарознижувальні. Або ж ті, котрі необхідні вам для лікування певних хвороб.
  5. Ліхтарик — це та річ, яка вам точно знадобиться під час відключення світла. Це набагато зручніше, ніж свічка і не так пожежонебезпечно. Ви можете переносити його туди, де потрібно.
  6. Необхідно забезпечити себе джерелами живлення. Йдеться про батарейки, генератори, акумулятори, зарядні станції та павербанки. Це база, яка допоможе вам тримати пристрої зарядженими.
  7. Корисним буде й радіоприймач на батарейках. Якщо ваш гаджет розрядиться, то завдяки йому ви зможете дізнаватися новини про ситуацію в країні та вашому регіоні зокрема.
  8. Газова плитка або туристичний пальник будуть потрібні для приготування їжі під час відключення світла. Подбайте про ці пристрої заздалегідь.
  9. Щоб не було холодно в приміщенні під час відсутності електроенергії, запасіться теплими ковдрами, термобілизною, грілками й термосами.
  10. Банкомати можуть не працювати під час відключень світла, тому краще зняти достатньо готівки для забезпечення своїх потреб.

Нещодавно "Телеграф" писав, що цього року через обстріли Росією об'єктів інфраструктури, опалення в деяких областях можуть відключити швидше. Це пов'язано з ризиком додаткового навантаження на енергосистему. Громадян закликають ощадливо використовувати електроенергію.