Навіщо садити насіння в окріп: тільки справжні садівники знають про цю хитрість

Читать на русском
Автор
682
Щоб насіння краще проростало, є дієвий лайфхак Новина оновлена 22 березня 2024, 19:44
Щоб насіння краще проростало, є дієвий лайфхак. Фото Freepik

З цим способом точно зійдуть все насіння

З настанням весни садівники поступово починають упорядковувати городи, дерева і чагарники. Хтось береться копати землю, починає боротися зі шкідниками, а хтось починає займатися розсадою. До речі, лише досвідчені садівники знають, що насіння перед посадкою потрібно пролити окропом.

На порталі Gradina Max розповіли про те, навіщо це потрібно робити. Варто відзначити, що цей спосіб обробки перед посадкою підходить не всім насінням.

Є насіння кількох видів і серед них виділяють тугосхожі. Як правило, у них тверда та плоска оболонка, крізь яку паростку важко пробитися без допомоги. Як правило, до такого насіння відносяться більшість декоративних дерев і чагарників, квітучі рослини (петунія, лаванда, гвоздика та інші), а також плодово-ягідні культури – полуниця, м’ята, пастернак, селера та інші.

У природі тверда оболонка розмокає природним шляхом — насіння потрапляє в ґрунт восени, пріє під листям, а потім розтріскується взимку під шаром снігу. Але якщо висадити тугосхоже насіння в ґрунт навесні без спеціальної підготовки, не факт, що рослина зійде вчасно.

Тому фахівці розробили швидкий та ефективний спосіб пророщування тугосхожого насіння – пролив окропом. Він не підходить для насіння з ніжною оболонкою — вони просто зваряться від впливу високих температур. З тугосхожим насінням нічого страшного не станеться — їхня оболонка розм’якшиться і розтріскається, відкриваючи шлях паростку. Проте спеціалісти зазначають, що безпечна температура для насіння 70-80 градусів.

Техніка посіву насіння

Техніка така сама, як і при звичайному посіві на розсаду. Місткості потрібно заповнити пухкою землею, а насіння розподілити по поверхні та злегка втиснути. Далі – шоковий вплив. Субстрат із насінням потрібно щедро пролити окропом.

Після цього місткість потрібно накрити плівкою (кришкою), помістити в поліетиленовий пакет, обернути тканиною (для збереження тепла) і приблизно на годину поставити на батарею опалення. Потім потрібно зняти тканину та пакет, залишивши тільки плівку і тримати в приміщенні з температурою 23-25 градусів. До того моменту, поки паросток не проклюнеться, потрібно землю щодня провітрювати та обприскувати теплою водою, підтримуючи вологу.

Переваги проливу насіння окропом:

  • насіння не доводиться дезінфікувати та обробляти стимуляторами росту, адже термічна обробка вбиває усі хвороботворні бактерії;
  • змивається захисний ефірно-олійний шар, який заважає швидкому проростанню насіння;
  • розсада виходить міцною, здоровою та компактною (особливо якщо підсвічувати саджанці фітолампою);
  • схожість насіння прагне 100%.

Раніше "Телегрфа" розповідав про те, як правильно вирощувати розсаду огірків. Насіння цих рослин настільки невибагливе, що робити це можна навіть на балконі.