Все залежить від матеріалу: як чистити килимок для йоги

Читать на русском
Автор
5326
Килимок необхідно регулярно мити
Килимок необхідно регулярно мити. Фото Pexels

Які домашні засоби можна використовувати, щоб повернути чистоту килимку

Важко уявити собі заняття йогою без використання спеціальної підстилки. Їх виробляють із різних матеріалів: бавовни, ПВХ, пробки, гуми. Поверхня килимка шорстка і вбирає піт та бруд. Тому цей аксесуар необхідно час від часу очищати. Але робити це потрібно правильно з огляду на матеріал, з якого килимок зроблено.

Якщо у килимка для йоги стійкий неприємний запах або на поверхні є тріщини, його слід замінити.

Як часто чистити килимок для йоги

Частота чищення килимка для йоги залежить від того, як ви його використовуєте. Якщо ви в основному займаєтеся вдома на чистій підлозі, ви можете чистити килимок кожні кілька занять. Але якщо ви використовуєте килимок на відкритому повітрі або у вас підвищене потовиділення, слід чистити його частіше, щоб не створювати живильне середовище для бруду і бактерій.

Як чистити килимки з різних матеріалів

Чистити гумовий килимок слід якомога дбайливіше. Натуральний каучук особливо чутливий до зовнішніх дій. Вам слід повністю уникати засобів для чищення, що містять спирт, оскільки вони роз’їдають матеріал і прискорюють його деформацію.

Гуму можна легко очистити водою з оцтом. Змішайте яблучний оцет та воду у співвідношенні 1:1. Протріть килимок змоченою в оцтовому розчині ганчіркою, а потім дайте повністю висохнути. Не розміщуйте його на сонці й не кладіть прямо на обігрівач, оскільки це зіпсує його.

Багато килимків для йоги роблять з пробки. Для очищення такого аксесуара найкраще використати теплу воду. Протріть килимок вологою ганчіркою і дайте їй повністю висохнути. Не використовуйте занадто багато води, інакше килимок розбухне та деформується.

Для більш інтенсивного очищення підійде саморобний спрей, що чистить. Для цього в півлітра води додайте 30 крапель олії чайного дерева і 20-30 крапель ефірної олії. Олія чайного дерева має дезінфікуючу дію і дбайливо очищає пробку.

Килимки з ПВХ чистити найлегше. Цей матеріал найбільш стійкий до пошкоджень. Для очищення килимка з цього матеріалу можна використовувати мильну воду або оцет. Щоб висушити килимок, промокніть його рушником, а потім повісьте. Повне висихання килимка із ПВХ займає близько двох днів.

Як продовжити термін служби килимка для йоги

  • Після кожного використання вільно згортайте килимок і кладіть його в прохолодне сухе місце.
  • Не зберігайте на ньому важкі предмети, щоб уникнути вм’ятин та тріщин.
  • Використовуйте спеціальну сумку для зберігання килимка, щоб захистити його від пилу.

Раніше "Телеграф" ділився незвичайним способом видалення плям на килимі. Виявляється, для очищення можна використовувати квашену капусту.