20 березня: День святої Фотинії (Світлани) - просимо про жіноче щастя, зміцнення віри та зцілення

Читать на русском
Автор
Свята Фотинія - покровителька жінок, матерів, хворих, а також людей, які шукають духовного просвітлення. Новина оновлена 20 березня 2024, 11:03
Свята Фотинія - покровителька жінок, матерів, хворих, а також людей, які шукають духовного просвітлення.. Фото Unsplash.com

Покровителька жінок, матерів і хворих

20 березня православні християни відзначають день пам'яті святої Фотинії (Світлани), яка жила в I столітті н.е. Вона була самарянкою, яка зустріла Ісуса Христа біля колодязя і після бесіди з ним увірувала в нього. Фотинія стала проповідницею християнства і згодом прийняла мученицьку смерть за свою віру.

Шанування святої Фотинії

Пам'ять святої Фотинії відзначається 20 березня (за новим стилем). Цього дня в храмах на честь неї служать святкові богослужіння.

Свята Фотинія вважається покровителькою жінок, матерів, хворих, а також людей, які шукають духовного просвітлення. Їй моляться про:

  • Зцілення від хвороб, особливо очних
  • Зміцнення віри
  • Жіноче щастя
  • Благополуччя в сім'ї
  • Допомогу в навчанні
  • Успіхи в науці і роботі

Традиції дня святої Фотинії

  • Вмитися колодязною водою. В народі вважається, що вода з колодязя на свято Фотинії має цілющу силу. Її рекомендується вмиватися, пити, а також окропити нею будинок.
  • З'їсти яблука. Яблуко — символ здоров'я і родючості. 20 березня рекомендується з'їсти кілька яблук, щоб зміцнити здоров'я і покращити самопочуття.
  • Помолитися святій Фотинії. Зверніться до святої з молитвою про зцілення від хвороб, зміцнення здоров'я і дарування душевного спокою.

Молитва до святої Фотинії:

"О, свята мучениця Фотиніє! Прийми моління наше, грішних, і молися за нас до Господа Бога. Проси у Всемилостивого Творця дарування нам віри і благочестя, прощення гріхів наших, зцілення від хвороб і зміцнення сил душевних і тілесних. Визволи нас від спокус і напастей ворожих, даруй нам мир і благоденство, укріпи сім'ї наші в любові та єдності. Нехай за твоїми молитвами, свята Фотиніє, Господь помилує нас і подасть нам Царство Небесне. Амінь."

Нагадаємо, що з понеділка, 18 березня, в Україні розпочався Великий піст 2024. Ми писали, що можна і не можна їсти в період 48 днів, до самого Великодня, який цього року випадає на 5 травня.