Організатори "Оскару" виправдалися, чому не включили "20 днів у Маріуполі" до телеверсії кінопремії

Читать на русском
Автор
1964
Команда "20 днів у Маріуполі"
Команда "20 днів у Маріуполі". Фото Getty Images

Представники Disney Entertainment пояснили своє рішення

На 96-тій церемонії кінопремії "Оскар" відзначили "20 днів у Маріуполі" як найкращий документальний фільм. Однак, нагородження стрічки не включили до міжнародної телеверсії "Оскару".

Українська служба "Голосу Америки" подала запит у компанію щодо причин такого рішення. У Disney Entertainment відповіли, що вирізали стрічку через обмеження у часі для скороченого формату шоу. Також організатори пояснили, що визначали, які номінації увійдуть до короткої версії "Оскару", ще декілька тижнів тому. Однак, нагородження стрічки показали у короткому підсумку кінопремії.

"Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі "20 днів у Маріуполі", до скороченої версії включено", — розповіли в Disney Entertainment.

Відомо, що права на показ, як повної, так і скороченої версії "Оскару-2024", надали "Суспільному". Там виявили, що у короткому форматі вирізали перемогу фільму "20 днів у Маріуполі". Водночас "Суспільне" вирішило транслювати саме повну версію кінопремії, де можна побачити нагородження української стрічки.

Зауважимо, що під час отримання "Оскару" режисер "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов виголосив потужну промову. Він підкреслив, що Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну та вбиває її мешканців. Також режисер гордо промовив: "Слава Україні". Натомість це викликало хвилю невдоволення з боку росіян, які просили замовчувати перемогу України на "Оскарі".

Нещодавно "Телеграф" розповідав про знімання стрічки "20 днів у Маріуполі". У ньому журналісти Мстислав Чернов, Василіса Степаненко та Євген Малолєтка фільмували все, що відбувалося у місті з 24 лютого по 15 березня. Вони спілкувалися з місцевими, показували тотальне знищення міста росіянами та вбивства мирних мешканців. Згодом група змогла покинути Маріуполь через гуманітарний коридор