Формула 5 вузлів: як правильно обрізати герань навесні, щоб вона пишно цвіла все літо

Читать на русском
Автор
Березень — ідеальний час для обрізання герані Новина оновлена 12 березня 2024, 10:24
Березень — ідеальний час для обрізання герані. Фото Freepik

Дізнайтесь, як і для чого потрібно обрізати герань

Кожен, хто вирощує кімнатні рослини, хоче, щоб вони пишно цвіли. Це стосується і герані, яка при правильному догляді дає багато суцвіть і довго тішить пишним цвітінням. "Телеграф" вже розповідав, як повернути до життя герань, а сьогодні ділиться, як правильно обрізати цю рослину навесні.

Герань, вона ж пеларгонія чи "калачики" — це південна рослина, яка взимку може сильно витягати стебла через нестачу сонячного світла, пише ТСН. Тому навесні рослину потрібно підрізати, щоб до літа вона пишно розцвіла.

Як і коли правильно обрізати герань

Пеларгонія легко переносить весняну обрізку, тому не бійтеся, що рослина загине. Головне стежити за корінням і не допускати, щоб воно загнивало, адже тоді є ризик, що рослина пропаде. Найкраще обрізати "калачики" у березні, тоді у них буде час для відновлення та відрощування нових стебел. І після обрізки потрібно зменшити інтенсивність поливу, щоб не зашкодити корінню.

Формула 5 вузлів

Садівники радять обрізати пеларгонію під пень та користуватися формулою 5 вузлів. Для цього уважно розгляньте свій вазон із геранню і знайдіть на ньому "вузли" — місця, звідки росте лист. На вигляд це виглядає як смужки і вони можуть бути з сухими лусочками. Найчастіше під такими смужками є одна спляча брунька, яка готова стати новим стеблом. При обрізанні герані потрібно залишати ці бруньки на кожному з "вузлів" основної гілки. Тоді в майбутньому вони стануть основою нових пагонів та суцвіть.

Раніше "Телеграф" розповідав, що налити в горщик із геранню для активного цвітіння. Це добриво допоможе вазону пишно цвісти.