Ваші пращури могли мати єврейське коріння, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
6794
Українські прізвища, пов'язані з єврейським народом
Українські прізвища, пов'язані з єврейським народом. Фото Freepik

Такі прізвища можна зустріти й зараз

Серед українських прізвищ часто трапляються такі, що походять від іноземців. Зокрема, є й ті, що мають одночасно українське та єврейське коріння.

Про це у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" розповідає мовознавець Юліан Редько. За його словами, євреї складали значну кількість населення міст та містечок України, особливо на правобережжі Дніпра.

Дослідник зазначає, що у деяких селах могли жили по кілька єврейських сімей. Водночас багато українців знали ідиш (єврейська мова з групи германських мов, якою послуговуються переважно євреї ашкеназі. — Ред.).

Саме цим пояснюється виникнення прізвиськ, які були єврейськими назвами. Пізніше такі прізвиська потім стали прізвищами. Зокрема, Атлас (досить поширений серед євреїв), Габінет, Зельман (такі прізвища часто носили євреї-орендарі, які брали в оренду православні церкви, що сприймалося українцями як наруга над християнською вірою), Бухер, Верхер, Маргулес, Нішт, Ребман, Рубін, Шабас, Шайгець та Шайгіц.

Дослідник підкреслює, що деякі з цих прізвищ можуть бути прізвищами асимільованих євреїв (Атлас, Маргулес, Рубін). А інші походять від прізвиськ (Шайгець, Кумгір).

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища вказують на те, що батьки росли без батька. Список прізвищ, які давали позашлюбним дітям.