Вони варті вашої уваги: топ найкращих фільмів з оскароносним Кілліаном Мерфі

Читать на русском
Автор
Кілліан Мерфі Новина оновлена 11 березня 2024, 12:54
Кілліан Мерфі. Фото Фото Getty Images

Ми підкажемо, які фільми з Кілліаном Мефрі варті вашої уваги.

Сьогодні відбулася 96-та церемонія нагородження кінопремії "Оскар-2024". Кілліан Мерфі – ірландський актор, який здобув світову славу завдяки своїй неординарній зовнішності, акторському таланту та вмінню втілювати на екрані різнопланові образи отримав Оскар за найкращу чоловічу роль. Його фільмографія налічує понад 50 ролей, серед яких є як блокбастери, так і артхаусні стрічки.

1. "28 днів потому" (2002)

У цьому постапокаліптичному трилері Мерфі зіграв Джима, який прокидається після коми в порожній лікарні й не пам'ятає, що сталося зі світом. Він змушений виживати в оточенні заражених людей, які перетворилися на зомбі.

Найкращі фільми з Кілліаном Мерфі
"28 днів потому" (2002)

2. "Сніданок на Плутоні" (2005)

Цей фільм розповідає історію Патріка Брейдена, трансвестита з Ірландії, який шукає свою матір. Мерфі блискуче втілив на екрані образ цього ексцентричного та зворушливого героя.

"Сніданок на Плутоні" (2005)

3. "Бетмен: Початок" (2005)

У цій супергеройській стрічці Мерфі зіграв роль доктора Джонатана Крейна, який стає лиходієм Опудалом. Його персонаж – це психолог, який використовує галюциногени, щоб знущатися над своїми жертвами.

"Бетмен: Початок" (2005)

4. "Початок" (2010)

У цьому науково-фантастичному трилері Мерфі зіграв Роберта Фішера, спадкоємця енергетичної імперії, якому намагаються вкласти в мозок нову ідею.

"Початок" (2010)

5. "Час" (2011)

У цьому фільмі Мерфі зіграв поліцейського Раймонда Леона, який розслідує злочини, пов'язані з крадіжкою часу.

"Час" (2011)

"Оппенгеймер" (2023)

У центрі сюжету — історія життя та особистості Роберта Оппенгеймера, видатного фізика, який очолив Манхеттенський проект та відіграв ключову роль у розробці атомної бомби. Фільм заснований на книзі "Американський Прометей", де автор детально досліджує шлях Оппенгеймера від талановитого науковця до "батька" найруйнівної зброї у світі.

Генерал Леслі Гровс призначив Оппенгеймера головним дослідником проекту, що знаменувало собою поворотний момент в історії людства. Вчені, немов сучасні атланти, зуміли втілити в життя міф про Зевса, володаря блискавок. Перше випробування атомної бомби під кодовою назвою "Трініті" глибоко вразило Оппенгеймера. Він зізнався, що відчув себе "Смертю, руйнівником світів".

Фільм ставить важливі питання про моральну відповідальність науковців, про жахливі наслідки атомної зброї та про те, чи може людина, яка володіє такою руйнівною силою, жити з чистим сумлінням.

"Оппенгеймер" (2023)

"Гострі картузи" (2013)

Після жорстокої м'ясорубки Першої світової війни Томас Шелбі, ватажок жорстокої вуличної банди "Гострі картузи", ступає на рідну землю Бірмінгема. Разом зі своїм старшим братом Артуром він прагне розширити межі злочинної імперії, збудованої на крові та страху.

Війна загартувала Томаса, перетворивши його на безжального й цинічного чоловіка, який не знає пощади. Любов вирвана з його серця, залишивши лише холодний розрахунок і жагу влади. Проте, крижаний панцир Томаса тане під чарами Грейс Берджесс, чарівної барменші, що володіє неабиякою силою духу. Її щирість і співчуття пробуджують у ньому давно забуті почуття.

Однак, на шляху "Гострих картузів" стає Честер Кемпбелл, новий шеф поліції, одержимий ідеєю очистити місто від злочинності. Він налаштований рішуче й готовий кинути всі сили на те, щоб засадити за ґрати всіх членів банди. Чи вдасться Томасу Шелбі зберегти свою імперію й здобути щастя з Грейс? Чи зможе Честер Кемпбелл зламати волю "Гострих картузів" і навести лад у Бірмінгемі? Ці питання стануть ключовими у цій захоплюючій історії про кохання, зраду та жорстоку боротьбу за владу.

"Гострі картузи" (2013)

Важливо зазначити, що це лише 7 багатьох чудових ролей Кілліана Мерфі. Він талановитий актор, який не боїться експериментувати й завжди намагається йти далі, шукаючи нові виклики.

Кілліан Мерфі – це один з найталановитіших акторів сучасності. Його роботи завжди цікаві, емоційні й запам'ятовуються надовго.

Раніше "Телеграф" робив підбірку 6 найкрутіших новинок кіно, які вже в прокаті. Окрім цього, вас може зацікавити підбірка фільмів про російсько-українську війну, які потрясуть ваше серце.