8 березня не лише для жінок: забуте церковне свято та ритуали з вербовими гілками

Читать на русском
Автор
Для наших предків це свято мало особливе значення, адже вони дотримувалися стародавніх обрядів з вербовими гілками Новина оновлена 08 березня 2024, 11:20
Для наших предків це свято мало особливе значення, адже вони дотримувалися стародавніх обрядів з вербовими гілками. Фото Фокус

Розкрийте для себе минулі традиції та прикмети

Кожного 8 березня православні християни вшановують пам'ять святого Феофілакта Сповідника. Цей подвижник жив у VIII столітті в Константинополі під час іконоборчої єресі. Після смерті царя-іконоборця Лева IV Хазара, імператором став Костянтин VI, а на патріаршу кафедру зійшов святий Тарасій. Саме за його наполяганням скликали VII Вселенський Собор, який засудив іконоборство.

Феофілакт був ревним послідовником святителя Тарасія. З благословення патріарха він разом зі своїм співбратом Михайлом подався в монастир на узбережжі Чорного моря, інформує портал tsn.ua. Завдяки молитовним подвигам, обидва ченці отримали від Господа дар чудотворення. Згодом Тарасій висвятив Феофілакта на єпископа Нікомидійського, а Михайла — на єпископа Синадського.

Як архіпастир, святий Феофілакт проявляв турботу про ближніх — будував богадільні, лікарні, храми, опікувався вдовами, сиротами та калічними. Він навіть не гребував доглядати за прокаженими, обмиваючи їхні рани. Через пророцтво про скору загибель імператора-єретика Лева V Вірменина, Феофілакта заслали до фортеці Стровіль, де він і провів останні 30 років земного життя до самої смерті близько 845 року.

Прикмети на 8 березня

  • Якщо вранці чули співи півня — день буде ясним.
  • Якщо місяць світить яскраво — належить чекати морозів.
  • Якщо стоїть густий туман — незабаром прийдуть різкі заморозки.

Що не можна робити 8 березня

За повір'ями наших пращурів, у цей день зась не бажано засинати надто пізно, бо інакше на людину чекають самі лише біди й негаразди. Також не варто планувати щось важливе на майбутнє, адже задумане не збудеться.

Традиції з вербовими гілками

До 8 березня верба вже починала розпускатися, віщуючи прихід весни. Наші предки збирали її гілочки, в'язали з них віники і використовували для вимітання оселі від негативної енергії та нечистої сили. Окремі гілки верби кропили святою водою і ставили у вазони як домашній оберіг.

Здавна на Русі вербу шанували як святе дерево, адже воно одне з перших прокидалося навесні від сну. Її гілки використовували під час різноманітних обрядових дійств — для лікування хвороб, приворотів, ворожінь, очисних ритуалів. А на Вербну неділю звичайно освячували вербові гілки у церквах.

Також ми писали, що незабаром українці відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят. Дізнайтесь, коли у 2024 році в Україні святкується Великдень. Перед ним християни повинні дотриматися Великого посту 2024.