Такі прізвища абикому не давали: родові імена, що свідчать про гострий розум, перевірте своє

Читати російською
Автор
Новина оновлена 28 лютого 2024, 20:54

Наступні прізвиська могли отримати лише дуже мозковиті люди

Українські прізвища можуть розповісти про своїх носіїв чимало цікавого. "Телеграф" розповідав, які прізвища можуть нести "церковний слід", а які походять від козаків-характерників.

Тим, кого вважали розумними чи дотепними теж давали відповідні прізвиська, які зрештою переросли у сучасні прізвища. Ваші предки були дійсно кмітливими, якщо ви маєте одне з наступних прізвищ:

  • Голова, Головко, Головченко, Головач, Головань, Головатюк, Головата, Головенко, Головчак, Головчук;
  • Мудрий, Мудрик, Мудрак, Мудра, Мудренко, Мудряк, Мудрук, Мудраченко, Мудрова, Мудров;
  • Розумна, Розумний, Розуменко, Розумович, Розумнюк, Розумняк, Розум;

При цьому з першого переліку найбільш розповсюдженим є прізвище Головко. Воно налічує 18019 носіїв. За поширенням займає 124 місце і найчастіше зустрічається на Запорожжі.

В другій підбірці найбільш розповсюдженим є прізвище Мудрик. Налічує 3211 носіїв, а за поширенням займає 1278 місце. Найчастіше зустрічається на Галичині

Серед прізвищ, де коренем є "розум", найбільше носіїв у прізвища Розумна — 888 осіб. За поширенням займає 5567 місце, а найчастіше зустрічається на Слобожанщині. При цьому українців з прізвищем Розумний — менше на двісті осіб — 688.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про "жіночі" прізвища, що давали чоловікам. Усього таких родових імен налічується близько 30.