Секрет розкрито: чому скарбнички мають форму свиней

Читать на русском
Автор
1233
Не просто забавка, а символ багатства та процвітання, що сягає глибини століть (фото створене з допомогою ШІ) Новина оновлена 26 лютого 2024, 11:08
Не просто забавка, а символ багатства та процвітання, що сягає глибини століть (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Скарбнички у формі свинки мають давнє і цікаве походження

Скарбнички у формі свиньок вже давно стали невід'ємною частиною нашого побуту. Ці милі поросята з розтягнутою щілиною-скринькою на спині майже у кожного асоціюються з дитинством та заощадженнями. Але звідки взагалі взялася традиція робити скарбнички саме у подобі свинок?

У цій статті разом з порталом ukr.media ми дослідимо походження скарбнички-свинки та розкриємо цікаві факти, пов'язані з цим символом.

Історія скарбнички-свинки

В англійській мові слово "скарбничка" ("piggy bank") походить від слова "pygg", яким колись називали глину. З глини виготовляли горщики, які використовували для зберігання монет. З часом слово "pygg" трансформувалося в "pig", що й дало закріплення за свинкою.

Хоча перші скарбнички-свинки з'явилися в Європі ще у Середньовіччі, популярними вони стали лише у XIX столітті. Саме тоді почали виготовляти глиняних свинок зі щілиною на спині для зберігання дрібних монет.

Цікаво, що спочатку скарбнички робили схожими на поросят, а не на дорослих свиней. Адже порося символізувало щастя та достаток у багатьох європейських культурах. Вважалося, що скарбничка у формі поросяти принесе удачу своєму власнику.

З часом скарбнички еволюціонували і набули сучасного вигляду — у формі дорослої свині. Проте символіка залишилася колишньою: свинка уособлює багатство та процвітання.

Сьогодні скарбнички-свинки виготовляють з різних матеріалів — кераміки, пластмаси, скла. Але їх призначення лишається незмінним — заохочувати до заощаджень та нагадувати про важливість фінансової дисципліни.

Цікаві факти про скарбнички-свинки:

  • Найстарішій відомій скарбничці-свинці близько 600 років. Її знайшли в Англії й датують XIV століттям.
  • У Китаї свинка вважається символом багатства і процвітання.
  • У багатьох інших культурах існувало повір'я, що розбивання скарбнички-свинки приносить нещастя і фінансові проблеми. Тому їх намагалися не розбивати.

Раніше "Телеграф" розповідав, про їжу, після якої ви відчуваєте втому: топ-7 енергетичних "вампірів". Окрім цього, вас може зацікавити, як ефективно та швидко вирішити будь-яку проблему.