Метеочутливим приготуватися: із заходу та сходу Україну "затиснуть" два потужні синоптичні явища

Читать на русском
Автор
1247
Метеочутливим приготуватися: із заходу та сходу Україну "затиснуть" два потужні синоптичні явища

Синоптики прогнозують майже весняне тепло

Фінальний синоптичний акорд лютого виявився по-весняному теплим і зовсім не морозним. І, за прогнозами синоптиків, несподіваних метеорологічних розворотів до кінця зими вже очікувати не варто. Тим не менш, в останній тиждень лютого Україна опиниться між циклоном та антициклоном, які визначатимуть погодні умови у досить непередбачуваному контексті.

Якої ж погоди слід чекати на вихідних і впродовж наступного тижня, "Телеграф" дізнався у синоптикині Укргідрометцентру Наталії Птухи.

За словами експертки з питань погоди, найближчі 10 діб на території України зберігатиметься доволі одноманітна погода.

"Зі сходу країни погоду визначатиме поле підвищеного тиску – антициклон. А із заходу – поле зниженого тиску. Відповідно, Україна опиниться між двома баричними утвореннями. Вітер з півдня просуватиме до нас повітряні маси, тому і температура, особливо в денні години, радуватиме майже весняним теплом. Втім, у нічні години за рахунок антициклону, на Лівобережжі морози будуть утримуватись", — пояснює Птуха.

Так, у суботу, 24 лютого, на заході, півночі, півдні та в центрі в нічну пору доби стовпчики термометрів покажуть від 4 до 8 градусів тепла, а вдень слід очікувати від 10 до 14 градусів з позначкою "плюс". Відчутно прохолодніше на сході – вночі до -3 °С, а вдень синоптики прогнозують від 4 до 8 градусів тепла.

Опадів цього дня чекати нк варто.

"У найближчі кілька діб переважно без опадів. Лише на заході країни слід очікувати невеликий дощ", — додає синоптикиня.

А от вітер буде вкрай неприємним.

"Вітер південно-східний, його швидкість 7-12 метрів на секунду, а в Карпатах, центральних, північних регіонах, а також в Одеській області пориви вітру 15-20 метрів за секунду. Це відбуватиметься за рахунок протистояння поля високого тиску зі сходу і поля низького тиску із заходу", — пояснює Птуха.

У неділю, 25 лютого, температурна картина істотно не зміниться, та і ситуація з опадами залишатиметься такою ж: невеличкий дощик на заході і суха погода на решті територій України.

В понеділок, 26 лютого, ледь-ледь дощитиме лише на Закарпатті.

"Температура у більшості областей вночі 1-7 градусів тепла, а вдень від 6 до 13 градусів тепла. На Прикарпатті, Одещині та в Криму навіть до +15 °С. У східних регіонах, Полтавській, Сумській та Запорізькій областях вночі від 2 градусів тепла до 3 градусів морозу, а вдень від 2 до 9 градусів вище від нуля", — прогнозує синоптикиня.

Втім, ближче до середини наступного тижня, морози можуть посилитися.

"Адже центр антициклону наблизиться до східних кордонів. Буде більше прояснень, більше остигатиме поверхня, і "мінус" може бути вже не тільки у нічні години по Лівобережжю, а й Правобережжю", — зазначає Птуха.

Тому у вівторок та середу слід чекати зниження температур.

"27 та 28 лютого у східних регіонах температура 1-6 градусів морозу вночі, а вдень від 0 до 6 градусів тепла. На заході вночі від 1 до 7 градусів тепла, а вдень від 7 до 13 градусів з позначкою "плюс". На Закарпатті до +16 °С. На решті територій: між західними та східними регіонами, вночі від 3 градусів тепла до 3 градусів морозу, а вдень від 3 до 9 градусів тепла", — резюмує синоптикиня.

Та попри легкі нічні морози, небо над Україною буде радувати: синоптики прогнозують багато сонця і повну відсутність опадів до кінця наступного тижня.