Від мрії до табу: який подарунок у XX столітті вважалося розкішшю, а зараз ви би образились

Читать на русском
Автор
У той час це було дефіцитним товаром (фото створене з допомогою ШІ)
У той час це було дефіцитним товаром (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Зазирніть у минуле - який подарунок шокував би сучасну людину?

Сьогодні нас важко здивувати подарунками. Ми маємо доступ до безлічі товарів, від вишуканих ювелірних виробів до екзотичних подорожей.

Але уявіть собі, що на початку XX століття одним з найрозкішніших подарунків вважалося… туалетне мило, повідомляє osvita.ua.

Це може здаватися дивним, адже зараз мило — це звичайний предмет гігієни, який доступний кожному. Але на початку XX століття все було інакше. У селах люди зазвичай мились різними настоянками з трав, а запашне мило було важко дістати. Тому воно вважалося справжньою розкішшю.

Парубки, які не мали можливості купувати щось дороге, могли дарувати своїй коханій хустку чи намисто. Дівчата ж могли дарувати вподобаному хлопцю якусь вишиту річ або писанку на Великдень.

Але якщо хтось хотів зробити по-справжньому шикарний подарунок, то дарував туалетне мило. Це був не просто знак уваги, а й вираження щирої любові та поваги.

Ось кілька причин, чому туалетне мило вважалося таким розкішним подарунком:

  • Воно було дефіцитним. У селах мило було важко дістати, тому воно цінувалося дуже високо.
  • Воно було ароматним. На відміну від настоїв з трав, мило мало приємний запах, який довго тримався на шкірі.
  • Воно було символом чистоти. У той час люди не мали доступу до гарячої води та душу, тому можливість помитися запашним милом вважалося справжньою благодаттю.

Також "Телеграф" писав про те, чому після 40 жінку називали "бабою". Окрім цього, вас може зацікавити, як жили українські жінки в минулому.