Перехід на літній час: коли і куди в березні переводити годинник

Читать на русском
Автор
2187
Спати будемо на годину менше
Спати будемо на годину менше. Фото Freepik

Традиційний весняний ритуал очікується у березні

Щороку в Україні та в деяких інших країнах переходять то на зимовий, то на літній час. Так, 29 жовтня ми перейшли на зимовий час, а вже 31 березня переходитиме на літній час. То ж коли і куди переводити годинник?

Коли відбудеться перехід на літній час у 2024 році?

Перехід на літній час 2024 року відбудеться в ніч проти 31 березня о 03:00. Стрілки годинника треба буде перевести на одну годину вперед (тобто з 03:00 до 04:00). У результаті вийде, що спати будемо на одну годину менше, ніж зараз, а день стане на одну годину довшим.

Швидше за все ви вже помітили, що день потроху стає довшим — якщо раніше о 17-й годині вечора було вже темно, то зараз темніє ближче до 18-ї. А до кінця березня, як і щороку, темнітиме ще пізніше.

Навіщо переводять годинник?

Це відбувається нібито для ефективнішого використання світлового дня. А взимку це ще й має бути для економії електроенергії, опалення та освітлення.

Перехід на зимовий та літній час в Україні запроваджено постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Відповідно до цієї постанови, в Україні двічі на рік відбувається переведення годинника: восени на годину назад, навесні — на годину вперед.

Зазначимо, що багато країн уже давно відмовилися від такої практики переведення годинників. І в Україні теж намагалися це зробити, проте Верховна Рада поки що не вирішила це питання.

Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в Україні переводять час і коли це закінчиться. Справа за депутатами.