Від риб, пташок і тварин: звідки взялися кумедні прізвища українців та що вони можуть розповісти

Читать на русском
Автор
1788
Чоловік тягне волів
Чоловік тягне волів. Фото pexels.com

Прізвисько можна було отримати завдяки своєму заняттю чи вдачі

Значення сучасних українських прізвищ відіграє важливу роль у житті людей, які хочуть знати більше про своє походження. Прізвище може вказувати на сферу діяльності людини, її зріст чи фігуру, особливі риси тощо.

Науковиця в галузі генеалогії Ольги Михайліченко розповіла про таємниці кумедних прізвищ українців. Зокрема, про такі, які пішли від тварин, риб та пташок.

"За однією з версій, "тваринні" прізвиська люди отримували залежно від способу життя. Часто людей могли наділяти прізвиськами, орієнтуючись на істот, які їх оточували: Гусак, Корова, Кінь чи Віл (хоча ці прізвища могли зародитися і зокрема через те, що предок тяжко працював). Часто свої прізвища українці отримували завдяки ремеслу. Хоча не всі риболови стали Рибаками, декого, наприклад, називали Коропом — бо саме цієї риби ловив найбільше, або ж Щукою — бо мав гостру вдачу, як і зуби в риби", — каже науковиця.

За її словами, за таким же принципом люди отримували і інші тваринні чи пташині прізвиська, але дещо в іншому контексті.

"Котиком могли назвати ласкаву людину, Щуром — хитру чи неприємну, Зозулею — кепського батька чи матір, а Солов’єм — людину, яка мала гарний голос чи музичний хист", — додала Михайліченко.

Втім, вона стверджує, що отримати таке прізвисько можна й було не тільки завдяки своєму заняттю чи вдачі, а й завдяки зовнішньому вигляду. Наприклад, людям із темним кольором шкіри могли діститися прізвища Чорний, Темний тощо. І, власне, навпаки.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як дізнатись про любов ваших далеких предків до грошей. На це вкаже прізвище.