Прізвище Орбан: що означає родове ім’я угорського політика і до чого тут українці

Читать на русском
Автор
632
Віктор Орбан
Віктор Орбан

В Україні проживає чимало однофамільців Віктора Орбана

У новинах українці часто зустрічають прізвище угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. Виявляється, серед громадян нашої країни можна зустріти однофамільців європейського політика.

Нині в Україні налічується 596 носіїв цього родового імені. За даними порталу "Рідні", прізвище Орбан посідає за поширенням 8372 місце та зустрічається найчастіше на Закарпатті. В основному Орбани в Україні проживають у таких містах як Берегове, Мукачево, Пістрялово, Сірно та Чоп.

Варто зазначити, що прізвище Орбан є суто угорським. Відомими носіями є: угорський політик та прем’єр-міністр Віктор Орбан, угорський футболіст Арпад Орбан, нігерійський футболіст Гіфт Орбан, німецький футболіст Віллі Орбан та угорський хокеїст Аттіла Орбан.

Поширене це прізвище також у Румунії. Її носії – політик Леонард Орбан та Людовік Орбан, прем’єр-міністр Румунії 2019-2020 років.

В Україні можна зустріти і похідні від цього прізвища: Орбідан, Орбу, Орбачевський, Орба.

Виходить, що прізвище Орбан є досить поширеним і може зустрічатися в різних культурах. Хоча головна версія її походження пов’язана з Угорщиною. Тут у Середні віки було досить популярне чоловіче ім’я Орбан (означало "затятий воїн" – ред.,), від якого і пішло пізніше прізвище.

Друга версія походження пов’язана із Румунією. Відповідно до неї, прізвище походить від румунського слова, яке можна перекласти як "вовк". У стародавньому румунському етносі вовки вважалися міфічними та сильними тваринами, тому їх часто використовували для створення родових імен.

Третя версія походження прізвища Орбан прийшла із Франції. Тут існує родове ім’я Urban, яке має аналогічне походження з Orban та походить з латинської мови. "Urbanus" у перекладі з латині означає "мешканець міста", "міський".

Раніше "Телеграф" розповідає про родові імена, які давали активним людям.