Ці прізвища давали дітям, щоб захистити їх від бід: перевірте у списку своє

Читать на русском
Автор
17972
Які прізвища давали українцям, щоб уберегти від бід
Які прізвища давали українцям, щоб уберегти від бід. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Усього є кілька категорій таких родових імен

Багато українських прізвищ можуть розкрити історію про їх носіїв. Нерідко родові імена давали за певними ознаками, зовнішності, способу життя, характеру, але й ті прізвища, які давали дітям, щоб уберегти їхню відмінність від біди.

Батьки вірили, що прізвище дуже впливає на свого носія. Тому раніше, якщо хотіли захистити людину від біди, надавали певне родове ім’я, пов’язане з природою. Про це йдеться у книзі "Українські прізвища прикарпатської Львівщини наприкінці XVIII – на початку XIX століття, пише ТСН.

Усього є кілька категорій таких прізвищ: за назвами кущів, рослин, дерев і навіть овочів. Повний список має такий вигляд:

  • Прізвища, пов’язані з деревами та чагарниками – Дуб, Дубовий, Дубовський, Дубицький, Дубенко, Липка, Граб, Кленовий, Слива, Соснич.
  • Пов’язані з трав’янистими рослинами – Очеретнюк, Горошко, Череда, Барвінченко, Виноград, Крапива, Лепеха, Лобода, Хмеленко.
  • Родові імена за назвами плодів та частин рослин – Корінь, Гілкова, Лоза, Ягода, Жолудь, Квітка, Лозовий, Лозинський, Качан.
  • Прізвища, що походять від грибів та овочів – Боровик, Вільховик, Грибовський, Капуста, Редька, Буряк, Бульба, Морковкін, Огірків, Цибуля.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища раніше давали наші предки людям, щоб відігнати від них нечисту силу.