Ці прізвища захищали своїх господарів від нечисті: перевірте своє у списку

Читать на русском
Автор
56137
Які прізвища захищали від нечисті
Які прізвища захищали від нечисті. Фото Відкриті джерела

Усього налічується кілька таких родових імен

Серед українських прізвищ є ті, які пов’язані із назвами тварин. Їх давали людям залежно від їхньої поведінки чи рис характеру. Ще такими прізвищами наші пращури хотіли вберегти людей від нечистої сили.

Таку інформацію було опубліковано на генеалогічному ресурсі "Рідні". Зазначається, що прізвища, наприклад, із грізними тваринами — Вовк чи Ведмідь, обирали недарма. Таким чином вони намагалися злякати нечисть.

Крім цього, родові імена з назвами тварин давали, спираючись на риси характеру людини. Наприклад, то відрізнявся хитрістю і розумом, могли отримати прізвища Сова чи Лис, Лиса. Цікаво, що прізвище Вовк могли надати трусам.

Нині в Україні найбільше з цього списку поширене прізвище Вовк. Її носіями є 23 412 особи. Вона посідає 71 місце. Найчастіше це прізвище можна зустріти у Наддніпрянщині, зокрема, у Києві, Кривому Розі, Дніпрі.

У той самий час прізвище Сова — найрідкісніша. Вона належить 4504 українцям та посідає 838 місце. Найчастіше зустріти її можна на Волині, зокрема у Хмельницькому. Також представники цього прізвища живуть у Харкові, Запоріжжі, Дніпрі та столиці.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які українські прізвища говорять про те, що предки могли перебувати у культі. Такі родові імена пов’язані із назвами рослин.