Такі прізвища давали лише тим, у кого багато грошей: шукайте своє у списку

Читать на русском
Автор
58495
Які родові імена мали багаті люди
Які родові імена мали багаті люди. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Усього таких прізвищ налічується трохи більше 20

Різноманітні українські прізвища допомагають зазирнути у минуле та дізнатися, ким були ваші предки, адже нерідко родові імена давали з огляду на рід діяльності, зовнішність, характер, захоплення чи навіть фінансове становище. Є окремий список прізвищ, які давали виключно багатіям.

У книзі "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько наводить приклади українських родових імен, які отримували люди, фінансовий стан яких значно відрізнявся. Усього їх налічується сьогодні трохи більш як 20.

Які прізвища давали багатим людям

  • Богач, Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатирський, Багацький та Богачишин. Перша з них найпоширеніша у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях.
  • Дука. Це синонім слова "багатий". Від цього з’явилися такі прізвища: Дученко та Дідич. Так називали багатих людей, котрі володіли цілими селами. Таке прізвище найбільш поширене у Київській, Львівській та Івано-Франківській областях.
  • Скоробогатий чи Скоробогацький – такі прізвища отримували люди, які могли швидко розбагатіти.
  • Кармазін. Прізвище походить від назви дорогого іноземного, швидше за все, англійського сукна. Дозволити його собі міг мало хто через високу вартість.
  • Фалендиш. Це прізвище теж пов’язане із володінням сукна. У перекладі з німецької — це "найкраще лондонське сукно".
  • Знати. Це прізвище отримували представники знаті.
  • Панич, Панчик, Паник, Панонько, Паночко, Панця, Панів – ці прізвища походять від слова "пан" і свідчили про статус та багатство.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які прізвища раніше давали любителям полювання та риболовлі. Ці люди мали особливі досягнення у цих сферах.