В роду були світлі і величні люди? Звідки пішло прізвище "української Мадонни" Ірини Білик

Читати російською
Автор

Таке прізвисько дали вільному селянину

Всім відома українська співачка Ірина Білик. Проте мало хто знає, звідки саме пішло це прізвище. "Телеграф" вирішив розібратися, що воно означає та скільки українців є його носіями.

За першою версією прізвище Білик походить від прізвиська Білий (тобто білий колір). Спочатку його міг отримати білявий, білолиций чоловік. Білим в старовину могли називати сивого чоловіка, з білим кольором волосся. Слід зазначити, що людина з сивиною, здавна користувався повагою. Сідий чи сивий чоловік шанувався як мудрець.

Зазначимо, що білий колір завжди вважався божественним і виступав як символ чистоти, світла, істини, невинності. Тому цілком ймовірно, що прізвисько Білий могла носити смиренна людина з високими моральними та етичними ідеалами.

А ось за другою версією ймовірно, що таке прізвисько дали вільному селянину, тому що Білими в давнину називали селян, вільних від усіх податків та кріпосної повинності. Вони проживали на "білій землі" (так називалася земля, що належала церкві). Пізніше прізвисько Білий, перетворилося у прізвище Білик.

Однак існує й третій варіант тлумачення етимології прізвища Білик. Відповідно до цієї гіпотези, прізвище має турецьке походження. Воно пов'язане з турецьким словом bilik, яке має два значення: "гніт" і "гриб, труть".

Видатними представниками прізвища Білик є:

Ірина Миколаївна Білик (6 квітня 1970, Київ) — українська співачка, заслужена артистка України з 1996, народна артистка України (2008).

Іван Білик — псевдонім Рудченка Івана Яковича, старшого брата Панаса Мирного.

Іван Іванович Білик (1 березня 1930, Градизьк, Глобинський район, Полтавська область) — український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури, лауреат Шевченківської премії 1991.

Іриней Ігор Білик (1950 с. Княжпіль Старосамбірського району Львівської області) — єпископ Бучацький-емерит (правлячий єпископ Бучацької єпархії у 2000—2007 роках) Української Греко-Католицької Церкви, канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре, василіянин.

Окрім цього, варто зазначити, що це прізвище поширене і на етнічних українських землях, які зараз у складі РФ. Так, відомий російський музикант із Ростова Рома Звєрь (на жаль, який підтримав агресію Росії проти України) насправді — Роман Білик.

До слова, це прізвище і досі популярне в Україні, адже налічує 17392 носіїв. За поширенням займає 133 місце. Найчастіше зустрічається на Придніпров'ї.

Поселення компактного проживання:

Київ (995), Львів (617), Хмельницький (331) Дніпро (323), Запоріжжя (293).

Раніше "Телеграф" писав, які прізвища давали виключно багатіям. Усього таких прізвищ налічується трохи більше 20.