Чому грошове дерево скидає листя і як його врятувати: "швидка допомога" квітникаря

Читать на русском
Автор
14155
Грошове дерево — символ багатства
Грошове дерево — символ багатства. Фото Відкриті джерела

Не панікуйте, ще не все втрачено

Кімнатні рослини, і навіть грошове дерево, у перехідний період між зимою та навесні потребують особливого догляду. Іноді в цей період вони починають втрачати листя — від одного до декількох штук з деякою регулярністю. Це природне явище, про яке не варто турбуватися. Але якщо листопад набуває масового характеру, варто негайно вжити заходів.

Чому у грошового дерева опадає листя — причини

Здебільшого це відбувається з двох причин:

  • недостатній полив;
  • навпаки, надлишок вологи.

У першому випадку листя втрачає "соковитість", сохне і відмирає. У другому — починають гнити коріння і товстянці нічим вбирати вологу. На листі можуть утворитися білясті цятки, після чого вони відпадуть.

Як часто потрібно поливати грошове дерево — поради

Влітку рекомендується поливати товстянку рідко, але в міру рясно. Якщо після поливу в піддоні збирається вода на сантиметр — це вже не в міру. Потрібно стежити за тим, щоб земляна грудка, яка утворюється з розвиненою кореневою системою грошового дерева, добре просихала.

Оптимальний полив грошового дерева:

  • у посушливе літо – раз на тиждень;
  • у дощове — раз на два тижні.

Взимку товстянці достатньо отримувати воду раз на 3-4 тижні. Перевіряйте землю, вона має майже повністю просохнути між поливами.

Як врятувати квітку грошове дерево — "рецепт"

Якщо рослина втрачає листя від нестачі води, скоригуйте графік поливу. Не залийте рослину, краще зволожуйте землю меншими дозами, але частіше.

Якщо навпаки, знадобляться деякі зусилля:

  • акуратно витягніть товстянку з горщика;
  • обережно стрясіть землю з коріння;
  • залиште на деякий час, поки земляна грудка не просохне.

Не застосовуйте силу, знімайте за один раз стільки землі, скільки відходить природним шляхом. Після того, як ви отримаєте можливість оглянути коріння, видаліть ті, що підгнили та підсушіть. Після цього помістіть рослину в горщик, присипавши свіжим ґрунтом, і дотримуйтесь режиму помірного поливу.

Раніше ми розповідали, чим підгодувати грошове дерево. Всього 10 грамів цього продукту, і ви не впізнаєте свою рослину.