Ви з роду панів, якщо ваше прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
15104
Вікно в історію вашого роду (фото створене з допомогою ШІ)
Вікно в історію вашого роду (фото створене з допомогою ШІ). Фото Телеграф

Українські прізвища можуть розповісти про соціальний статус ваших предків

В українській культурі прізвища часто відображали соціальну структуру суспільства, вказуючи на класову приналежність та статус їхніх носіїв.

У цьому контексті, відомий мовознавець Юрій Редько дослідив цікавий аспект українських прізвищ у своїй праці "Сучасні українські прізвища", звертаючи увагу на те, як деякі прізвища відображають класовий розподіл минулих епох, про що інформує tsn.ua.

Класове розшарування

У давнину українське суспільство було поділено на три основні класи: шляхту, селянство та міщанське населення. Шляхта була привілейованим класом, який мав власні права та привілеї. Селяни були основною працездатною силою суспільства. Міщани займалися торгівлею та ремеслами.

Прізвища, що вказують на соціальний статус

Деякі українські прізвища вказують на класове розшарування тогочасного суспільства. Зокрема йдеться про поділ на багатих та бідних.

Багатство

  • Багач (Богач) – прізвище, яке походить від слова "багатий". Це прізвище найпоширеніше у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях.
  • Дука – синонім до слова "багатий". Похідне від нього – Дученко.
  • Скоробагатий чи Скоробогацький – у народі таке прізвище давали людям, які могли швидко розбагатіти.
  • Дідич – багата людина, що стала власником цілого села. Це прізвище найбільш поширене у Київській, Львівській, та Івано-Франківській областях.
  • Кармазін – таке прізвище походить від назви дорогого закордонного, наприклад, англійського сукна. Таким крамом на той час могли володіти лише дуже багаті люди. Кармазинами також називали тоді багату козацьку старшину. Прізвище Кармазін походить із Львівської області.
  • Фалендиш – із німецької мови перекладається як "найкраще лондонське сукно", яким також могли володіти лише багаті люди. Це прізвище найбільше розповсюджене у Львівській області.

Шляхта

  • Шляхта – таке прізвище давали представникам привілейованого шару – шляхті, Стародавньої Польщі (тоді Речі Посполитої). Це прізвище розповсюджене у Закарпатській області. Хоча його власники, колись вихідці з бідного селянства.
  • Шляхетка і Шляхтич – також походять від колишніх прізвиськ, які перейшли у прізвища. Найбільш розповсюджені в Івано-Франківській області.
  • Мостіпан і Мастіпан – стародавня шляхта мала титул "його милість пан", польською це було як miscipan, mospan. Спочатку ці титули ставали прізвиськами, а потім перейшли у прізвища.
  • Панич, Панчик, Паник, Панонько, Паночко, Панця, Панів, Панов, Панова – ці прізвища утворилися від слова "пан".

Прізвище людини може багато чого розповісти про її походження і соціальний статус. Досліджуючи значення свого прізвища, можна дізнатися більше про свою сім'ю та історію свого народу.

Також ми повідомляли про українські прізвища, які давали за перехід до християнства. Окрім цього, вас може зацікавити, які були прізвища запорозьких козаків.