Обов’язково обріжте троянди взимку: садівник розповів, як це правильно зробити

Читать на русском
Автор
30700
Розам просто необхідне обрізання
Розам просто необхідне обрізання. Фото pexels.com

Ваші троянди будуть пишно цвісти й довго тішити своєю красою

Зимова обрізка дерев та чагарників у саду – одна з важливих процедур, від якої безпосередньо залежить здоров’я рослин. Обрізка троянд у другій половині зими гарантує, що рослина стане сильнішою та здоровішою, а також буде пишно цвісти з настанням теплішої погоди. Якщо троянди не обрізати, вони ослабнуть і надіятися на появу безлічі красивих бутонів не варто.

Правилами обрізки троянд у холодну пору року поділився експерт із садівництва Майкл Гріффітс.

Як обрізати троянди взимку

Проводити роботи з обрізування слід чистим та гострим інструментом. Також не забудьте захистити свої руки від шипів товстими робочими рукавицями.

Обрізання троянд потрібно поводити наприкінці зими, коли рослина починає прокидатися і відновлює ріст.

  1. Зріжте весь сухостій. Безжально видаляйте засохлі, вмираючі, пошкоджені або хворі на вигляд стебла. Зелені частини – живі, чорні чи коричневі – відмерлі і їх можна зрізати.
  2. Звільніть центр куща. Видаліть всі гілки, що перетинаються, які можуть тертися, завдаючи шкоди й викликаючи захворювання. Стебла повинні знаходитися на достатній відстані один від одного, щоб забезпечити більший потік повітря між гілками троянди та запобігти хворобам або переростанню.
  3. Видаліть стебла тонше олівця. Вони виростуть довготелесими й дадуть дуже мало квітів. Робіть зрізи під кутом 45 градусів, щоб вода не збиралася на бутоні.
  4. Якщо це старий трояндовий кущ, обріжте його на третину. Молоді кущі троянд, яким лише один або два роки, слід лише злегка підрізати та залишити близько 30-45 см від основи рослини.
  5. Підживіть троянди. Підійде добриво у складі якого є калій та магній. Це допоможе виростити більші бутони. І не забудьте про мульчування. Для цього використовуйте гній, компост або мульчу з подрібненої кори.

Раніше "Телеграф" розповідав, які сорти огірків рекомендуються для посадки у 2024 році. Вони дадуть багатий та міцний урожай.