Тільки бідняки жили без них: що в СРСР вважали показником статусності

Читать на русском
Автор
25174
Що в СРСР вважали показником статусності
Що в СРСР вважали показником статусності

Названо 4 речі, без яких у СРСР вважали, що живуть лише жебраки та бідняки

Сьогодні у магазинах України можна зустріти великий вибір товарів. Однак за часів СРСР такого розмаїття не було. Мати деякі речі — вважалося за розкіш.

Придбати ті чи інші меблі або предмет декору в той час вважалося величезним успіхом, оскільки просто піти і купити їх у магазині, а тим більше замовити з доставкою додому було неможливо. "Телеграф" вирішив розповісти про найцінніші речі у квартирі часів СРСР, які могли собі дозволити далеко не всі.

Килим на стіні

На початку 70-х років радянські люди могли провести цілий день, а то й більше, у чергах за килимами. Цей предмет інтер’єру, як правило, був у червоно-коричневих відтінків зі складними орнаментами. Їх розміщували не лише на підлозі, як це належить, а й вішали на стіну. Такий незвичайний дизайнерський прийом застосовувався не лише для краси та демонстрації соціального статусу. Для цього були й практичні причини. Наприклад, килим на стіні рятував від холоду, а ще використовувався як шумозаглушення.

Обов’язковий сервант

Сервант у СРСР — це не просто меблі, а явна ознака достатку сім’ї та показник рівня життя. Це був ідеальний спосіб зберігати посуд, роблячи це стильно та естетично, за радянськими мірками. Найчастіше в серванті стояли дорогі сервізи або зберігалися коштовності та сімейні реліквії. Всі мешканці будинку точно знали, що користуватися посудом із скляної шафи можна лише на свято.

Кришталевий посуд

Власне, у тих самих сервантах часто красувалися кришталеві сервізи. Вази, набори фужерів, салатниці та тарілки для святкової вечері. Дорогий посуд спеціально виставлявся напоказ і регулярно протирався від пилу, щоб зберегти новий вигляд. Кришталеві набори для сервірування столу в СРСР були чимось на кшталт священного артефакту.

Люстра "Каскад"

Красиві люстри також могли мати далеко ще не все. Гордість радянських громадян вдома — люстра "Каскад".

Раніше "Телеграф" розповів, як виглядав радянський "фастфуд" і що він пропонував.