Чи потрібно струшувати сніг із дерев у саду: дачникам важливо це знати

Читать на русском
Автор
2094
Дерева в снігу
Дерева в снігу. Фото pexels.com

Дізнайтесь, що обов’язково зробити у зимовому саду

Як не дивно, навіть взимку для дачників є достатньо роботи на ділянці. Крім того, що в цей час необхідно провести обрізку дерев, перед садівниками постає питання необхідності прибирання снігу з рослин.

Вважається, що сніг захищає дерева та кущі від холодів, але насправді все не так однозначно, пише g.pl.

Чи захищає сніг рослини від морозу

Нема потреби повністю позбавлятися снігу в саду. Все залежить від його кількості та де він лежить. Під кущами та деревами він служить ізолюючим шаром для ґрунту. Але водночас він становить загрозу для гілок та пагонів. Його шари досить важкі й під впливом рослини можуть деформуватися і навіть зламатися. Тому важливо регулярно струшувати з гілок опади.

Ізолювати рослини від впливу морозів та холодного вітру краще за допомогою соломи чи агротекстилю. При цьому вкривати дерева та чагарники необхідно лише після перших заморозків. Занадто ранній захист призведе до непотрібного тепла, рослини не поринуть у спокій і продовжать непотрібне взимку зростання.

Також варто пам’ятати, що танення занадто великої кількості снігу може призвести до перезволоженості деяких видів рослин. Це стосується і газону, де товстий сніжний шар може призвести до розвитку грибкових захворювань. Для прибирання снігу на ділянці використовуйте лопату або натуральні інгредієнти, що його розтоплять. Уникайте хімікатів та солі.

Хоча сніг, що тане, може призвести до занадто високої вологості, це не означає, що дерева і чагарники не потребують води в холодні місяці. В’янення садових рослин взимку – поширена проблема, пов’язана з незнанням садівниками потреб своїх культур. Рослини не можуть брати воду з мерзлого ґрунту, тому про це має подбати дачник.

Раніше "Телеграф" розповідав, які рослини варто посіяти на розсаду вже у січні. Не пропустіть момент.