Ваші предки блукали світом і мали проблеми із законом, якщо у вас таке прізвище

Читать на русском
Автор
15820
Українці в давнину часто залишали свої будинки в пошуках кращого
Українці в давнину часто залишали свої будинки в пошуках кращого. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Ці прізвища популярні й у наш час

Українські прізвища можуть багато розповісти про наших предків. Наприклад, хто за старих часів був головний у будинку, від того імені й походило прізвище. Так утворилися матроніми — прізвища, що походять від жінок.

Наші пращури отримували прізвища від особливостей характеру, від переваг у їжі та навіть від того, які стосунки були із законом. На порталі Romanko назвали прізвища, які давалися тим українцям, які мали проблеми із законом.

Вперше такі прізвища з’явилися ще у 18 столітті. Давали їх як злочинцям, так і тим, хто проводив своє життя в поневірянні світом.

Такі люди найчастіше носили прізвища:

  • Левенець
  • Дейнека
  • Гайдамако
  • Сердюк.

На сьогодні прізвище Левенець в Україні на 1603-му місці за поширенням. Його носять 2675 осіб, а найчастіше зустрічається на Волині. Прізвище Дейнека налічує 5143 носії та перебуває на 689 місці за поширенням. Найчастіше його носії мешкають у західній частині України.

Прізвище Гайдамако можна назвати одним з найрідкісніших в Україні, оскільки налічується лише 38 його носіїв. Воно перебуває на 92 966 місці за розповсюдженням серед українців. Найчастіше зустрічається у північних регіонах України.

Носії прізвища Сердюк переважно живуть у Запорізькій області та їх налічується 19 411 осіб. Це прізвище на 105 місці за розповсюдженням.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, які прізвища носили ловеласи у давній Україні. Частина їх збереглася й у наші дні.